October 19, 2018

Mihailo Vasić (25) mladi Semberac predstavio prvu zbirku pjesama: Kroz poeziju traga za srodnom dušom

Mihailo Vasić (25) mladi Semberac predstavio prvu zbirku pjesama: Kroz poeziju traga za srodnom dušom

Mihailo Miša Vasić (25) iz Bijeljine, student ruskog jezika, objavio je prvu zbirku pjesama „U potrazi za vrlinom“.

Književnost je ovom mladom pjesniku opsesija i životno opredjeljenje, a trenutno piše i roman. Kaže za Srpskainfo da mu je želja da se jednog dana okiti Ninovom nagradom, ali i da posjeti Rusiju.

Mihailo je objedinio dva ciklusa svojih pjesama u zbirci „U potrazi za vrlinom“. Tema njegove poezija je šarolika, od ljubavi do aktuelnih društvenih zbivanja.

– Prvi dio zbirke „Neispričana romansa“ predstavlja unutrašnji put na razmeđi intime i opštih načela, dok drugi dio „Verujući“, put je iz sebe ka svijetu kojim smo krenuli jer smo morali, željeli ili htjeli – kaže Mihailo predstavljajući svoju zbirku pjesama.

Kaže da je njegov talenat za književnost otkrila njegova nastavnica srpskog jezika još u osnovnoj školi. Objašnjava da je tek nakon kraće pauze u srednjoj školi počeo da piše pjesme i šalje na pjesničke konkurse. Ističe da piše noću i u zavisnosti od inspiracije, do jutra svoje misli pretoči u tri do četiri poeme.

– Znam da ne mogu promjeniti svijet, ali ukoliko svojim riječima doprem do srca samo jednog čovjeka, biću srećan. Zato se bavim društvenim pitanjima koja muče savremenog čovjeka. U mojim pjesmama mogu da se pronađu buntovnici koji se ne slažu sa trenutnim stanjem, ali i oni koji u srcu ponosno čuvaju ljubav prema svojoj zemlji i narodu – kaže ovaj mladi pjesnik. Ističe i da se bavi ljubavlju kao vječnom i nepresušnom inspiracijom svakog umjetnika.

– U današnje vrijeme kada su poremećene prave vrijednosti u poeziji nalazim oduška, svoju srodnu dušu – kaže Mihailo.

Zbirku je, navodi, posvetio svom narodu na sve tri strane i vitezovima od pera koji se i dalje bore.

Profesor psihologije Milan Stojanović je u recenziji rekao da su Mihailovi stihovi specifični jer ne robuje nikakvoj pjesničkoj formi i njegov izraz bilo da je patriotski, ljubavni ili neki drugi odlikuje se jakom emocijom i ostavljaju upečatljiv utisak.

Istovremeno, Mihailo priča i da ga je ljubav prema ruskim piscima odvela na studije ruskog jezika i književnosti. Treća je godina fakulteta i planira da iskoristi šansu kako bi se kao student stručno usavršava u Rusiji.

– Uvijek sam volio da čitam. Dostojevski, Tolstoj i brojni veliki ruski pjesnici poput Ljermontova, Jesenjina, oni su ostavili neizbirisiv trag u mojoj duši, ali i mom književnom radu – kaže mladi pjesnik, koji se u slobodno vrijeme bavi i marketingom.

Prva pjesma

Prva Mihailova pjesma objavljena je u zborniku „Garavi sokak“ iz Inđije. U Paraćinu je dobio nagradu za najbolju rodoljubivu pjesmu pjesnika do 30 godina i nagradu van konkurencije po imenu „Poeta Primus“, a na novosadskom konkursu „Mihail Babinka“ osvojio je treće mjesto.

Uzori su mu Crnjanski, Dis, Ilić, Popa. Krajnji cilj mu je Ninova nagrada jer književnost je sastavni dio njegovog života, kao što je svakom ljudskom biću hrana i voda.

/SRPSKAINFO/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.