Ministarka na Majevici najavila nastavak podrške

Ministarka na Majevici najavila nastavak podrške

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić najavila je danas u Loparama nastavak podrške Vlade za izgradnju turističkog kompleksa na planini Majevici i druge projekte koji doprinose novom zapošljavanju.

“Ovo je projekat od lokalnog, regionalnog i republičkog značaja koji Vlada podržava i do sada su na njegovoj realizaciji već mnogo uradili Republička geodetska uprava i Pravobranilaštvo”, rekla je Golićeva novinarima. 

Nakon sastanka Golićeve i ministra trgovine i turizma Republike Srpske Dragice Kovač sa načelnikom opštine Lopare Radom Savićem istaknuto je da su poslovi iz nadležnosti Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove završeni sa 95 procenata, što je pretpostavka za početak realizacije projekta izgradnje turističkog i rekreacionog centra “Busija” na Majevici. 

Kovačeva je izrazila zadovoljstvo zbog inicijative za izgradnju turističkog kompleksa na Majevici, navodeći da je turizam grana privrede koja će omogućiti razvoj i manjih opština kao što su Lopare. 

Ona je istakla da izgradnja turističkog kompleksa u Loparama znači i zapošljavanje stanovništva, navodeći da je to od velikog značaja za cijelu Republiku Srpsku. 

“Razvoj turizma doprinosi i ukupnom razvoju ruralnih sredina jer stanovništvo dobija priliku za prodaju domaće proizvodnje i za njeno brendiranje, na čemu se ovdje već radi sa domaćom rakijom, a isto se može učiniti i sa majevičkim mesom, sirom i drugim domaćim proizvodima”, navela je Kovačeva. 

Načelnik opštine Lopare Rado Savić zahvalio je ministrima na podršci projektu izgradnje turističkog rekreacionog i izletničkog centra “Busija” na Majevici, navodeći da je riječ o domaćem investitoru i višemilionskom ulaganju. 

Prema njegovim riječima, ovim će projektom biti obuhvaćene brojne opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH sa od oko milion stanovnika. 

“Učinićemo sve da što brže dođe do realizacije ovog zahtjevnog projekta koji prevazilazi lokalne karovske i finansijke mogućnosti, zbog čega je neophodna podrška Vlade Republike Srpske koju i imamo, da nam skrate put od pribavljanja prostorno–planske dokumentacije i dozvola do početka radova”, rekao je Savić. 

On je kao primjer naveo da će samo put do budućeg turističkog kompeksa koštati pet miliona KM. 

“Obaveze opštine Lopare su uglavnom administrativne i da iskreno i predano radimo na ovom projektu i da zajednički omogućimo razvoj turizma na Majevici”, zaključio je Savić. 

Investitor Svetozar Ostojić rekao je novinarima da je projekat izgradnje turističkog rekreacionog i izletničkog centra “Busija” ozbiljan i ambiciozan projekat koji će se realizovati na površini od oko 50 hektara, te da prve goste očekuje već naredne godine. 

“Država može pomoći investitorima na mnogo načina, što i čini”, naveo je Ostojić i dodao da je izuzetno zadovoljan nakon današnjeg sastanka i dogovora o pripremnim radovima koji su intenzivirani. 

On je rekao da će turistički kompleks na Busiji imati ski-stazu i sportska igrališta, jezera, biciklističke i pješačke staze, hotele i etno-pijacu za prodaju domaćih proizvoda, kao i brojne dodatne sadržaje.

(BN)


About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.