September 23, 2018

MMR VAKCINA Negativne kampanje ugrozile imunizaciju protiv zauški, rubeola i malih boginja u Srpskoj

MMR VAKCINA Negativne kampanje ugrozile imunizaciju protiv zauški, rubeola i malih boginja u Srpskoj

Roditelji u Srpskoj ne bojkotuju nijednu vakcinu, osim one koja je namenjena kao prevencija masovnih zaraza zauški, rubeola i malih boginja.

Zvanične statistike ,naime, pokazuju da je u RS u porastu broj vakcinisane dece ostalim vakcinama, dok je obuhvat vakcinacijom MMR vakcinom u drastičnom padu.

Tako je obuhvat vakcinacijom protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja u 2105. iznosio 90,4, a lane 90,8 odsto. U porastu je i broj mališana vakcinisanih protiv hepatitisa B, pa je HVB vakcinom 2015. bilo obuhvaćeno 86,2, a lane 90,4 odsto dece u Srpskoj.

S druge strane, obuhvat vakcinacijom MMR vakcinom za samo godinu dana je sa 83 sleteo na 74 odsto, što lekari smatraju alarmantnom pojavom.

Razlog je što u Srpskoj, ali i u region, “cveta” antivakciona kampanja, koja MMR vakcinu dovodi u vezi sa nastankom ozbiljnih neuroloških poremećaja, pa čak i autizma.

Pojedina udruženja i pojedinci javno pozivaju roditelje da ne vakcinišu svoju decu, pravdajući ovaj apel sumnjom da MMR vakcina može da izazove više štete nego koristi. Struka, međutim, upozorava da bi, ako se trend izbegavanja vakcinacije MMR-om nastavi, moglo da dođe do izbijanja epidemije pomenutih bolesti, koje kod obolelih mogu da dovedu do vrlo ozbiljnih posledica, pa čak i smrti.

Objašnjavaju da male boginje mogu da dovedu do upale pluća, upale mozga, slepila, pa čak i do smrtnog ishoda. Zaušnjaci mogu dovesti do meningitisa, gluvoće, upale testis, a rubeola do upale mozga i krvarenja, ali je najopasnija za trudnice, jer može izazvati pobačaj ili teške anomalije kod nerođene bebe.

– Vakcinacija je na neki način postala žrtva svog izvanrednog uspeha. Ljudi ne vide kako im u porodici, komšiluku ili širem okruženju deca umiru od bolesti za koje postoje vakcine, ali čuju plač i vide crvenilo na ruci vakcinisanog deteta. Izmenjena je predstava o rizicima, jer se stiče utisak da se deca bezrazložno izlažu neugodnostima. Ne shvatamo da bismo se, bez vakcinacije, vratili u doba kada su harale bolesti kojih danas nema ili ih skoro nema – poručuje epidemiolog u Instititu za javno zdravstvo RS Jela Aćimović.

Kazne izostaju

Iako je zakonom propisana novčana kazna za roditelje koji detetu ne obezbede obaveznu imunizaciju protiv zaraznih bolesti, a koja iznosi od 1.000 do 5.000 KM, u Srpskoj još nijedan roditelj zbog toga nije kažnjen.  Za razliku od Srpske, u Srbiji su pale prve kazne za očeve i majke koji su eskivirali ovu obavezu. Po nalogu sudova, domovi zdravlja u ovoj državi do septembra treba da dostave sanitarnoj inspekciji spiskove roditelja koji su odbili vakcinaciju kako bi inspektori podneli prave.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.