October 18, 2018

Montažne kuće bijeljinskog preduzeća “Steko” osvajaju svjetsko tržište (VIDEO)

Montažne kuće bijeljinskog preduzeća “Steko” osvajaju svjetsko tržište (VIDEO)

Kompanija “Steko centar” iz Bijeljine jedan je od primjera uspješne porodične firme koja se bavi izgradnjom montažnih i drvenih objekata.

Zahvaljujući kvalitetu i cijeni svojih proizvoda, svakodnevno se šire i osvajaju nova tržišta. U više od 20 zemalja angažovani su na velikim projektima, a nakon Evrope i Afrike osvajaju i Јužnu Ameriku.

U idućoj godini uložiće 10 miliona maraka u izgradnju upravne zgrade i proizvodnog pogona, a cilj im je da u naredne tri godine imaju 500 zaposlenih radnika.

Na početku svog rada “Steko centar” bio je prepoznatljiv po drvenim kućama, privlačnog dizajna koje su radili za naše i tržište zemalja u okruženju da bi potom počeli osvajati Evropu i Afriku.

Nakon više od 5.000 izgrađenih drvenih, počinju sa gradnjom montažnih kuća čime je napravljen zaokret u poslovanju. Uvode se nove tehnologije, zaposlen je stručan kadar, a kvalitet i cijena obezbijedili su im i veliko tržište pa je neophodno proširenje kapaciteta.

Sljedeće sedmice počinju praviti upravnu zgradu od 2.000 metara kvadratnih koja će biti simbol firme i grada, kaže vlasnik “Steko centra” Milenko Stevanović.

– Počeli smo projektovanje nove afbrike koja će biti od 10.000 do 12.000 kvadrata, od čega će oko 5.000 kvadrata biti za izgradnju montažnih kuća. U sklopu novog objekta pravićemo još dvije fabrike, rekao je Stevanović.

Zapadno evropsko tržište traži luksuzne montažne objekte, a mladi tim od 15 inženjera arhitekture i građevinarstva uspješno odgovara zahtjevima kupaca.

– Svaki od naših inženjera koji radi na konkretnom objektu, a izgradnju objekta je recimo u Francuskoj, Švedskoj, Njemačkoj ili Austriji prati kompletan projekat od same izrade projektne dokumentacije, radioničkih nacrta, prati proizodnju i zatim odlazi na lice mjesta gdje se objekat gradi, istakao je Nebojša Јanković, direktor “Steko centra”.

U “Steko centru” trenutno u dvadesetak evropskih i afričkih zemalja radi više od 300 radnika.  U sjedište firme svakodnevno dođe pet to deset kupaca iz inostranstva. Francuzi su zainteresovani za izgradnju porodičnih kuća i stambenih blokova.

“Steko centar” posjeduje sve neophodne sertifikate za izvoz.T renutno su u pregovorima sa Ircima, a uskoro počinje izgradnja njihovih montažnih kuća na jednom čileanskom ostrvu.

Za afričko tržište Steko je uradio 12 elaborata. Riječ je o prodaji fabrika po sistemu ključ u ruke, a jedan od elaborata ponuđen je za 103 miliona dolara.

Izvor: RTRS

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.