September 26, 2018

Muke korisnika alternativnog smještaja u Јanji

Muke korisnika alternativnog smještaja u Јanji

Korisnici alternativnog smještaja u Јanji kod Bijeljine ušli su u novu godinu sa starim problemima.

Objekti izgrađeni prije skoro dvije decenije su dotrajali, a prijeratna imovina porušena pa gube nadu da će doživjeti da imaju uslovan krov nad glavom. U Gradskoj upravi rečeno je za RTRS da je predviđeno zbrinjavanje šest porodica iz Јanje. Izgradnja stambenog objekta trebalo bi da počne u ovoj godini.

Savo Gajić izbjegao je iz Kaknja 1992. godine i od tada je promijenio 17 adresa. Alternativni smještaj u Јanji dobio je prije pet godina, kada mu je poplava uništila privremeni smještaj u Brodcu. Njegove muke, međutim, nisu okončane. Vlaga u stanu pogoršava njegovo zdravstveno stanje narušeno infarktima.

– Ne bih dao ni svom neprijatelju da prezimi u ovakvim uslovima, nedostojnim čovjeka – kaže Savo.

Neki su u alternativnom smještaju već petnaestu godinu. Uslovi za život sve su gori, a nemaju novca za popravke jer žive od nadničenja i skromnih penzija.

– Krov prokišnjava, a plafone stružemo. Ne može se opisati u kakvim lošim uslovima živimo, ali šta da radimo, nemamo drugog izbora – kaže Gospa Stojanović.

Prodaja prijeratne imovine bila im je jedina nada da se skuće. Kupaca za ruševine nema, a oni malobrojni ih ucjenjuju.

U Gradskoj upravi rečeno je da je u okviru  Projekta Razvojne banke Vijeća Evrope-CEV 2 zatvaranja kolektivnih centara, predviđeno stambeno zbrinjavanje šest porodica iz Јanje i 11 iz Bijeljine. Izgradnja stambenog objekta planirana je u Amajlijama i za ove namjene iz gradskog budžeta izdvojeno je 57.000 KM.

– Obaveza Gradske uprave je bila da izradi projekat, da uradi reviziju projekta i da obezbijedi građevinsku dozvolu, a ostalo radi Vlada Republike Srpske sa kreditorima koji to finansiraju – kaže Samer el Šeik, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Bijeljina.

Јoš u februaru 2016. godine Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske imenovalo je Komisiju za identifikaciju korisnika CEV 2 projekta. Liste su završene i date na verifikaciju i uskoro se očekuje raspisivanje tendera za izgradnju stambenog objekta. Očekuju da će većina stambenih jedinica biti izgrađena i useljena u ovoj godini.

Izvor: RTRS

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.