October 22, 2018

MUP uzeo papire o kreditu IRB-a

MUP uzeo papire o kreditu IRB-a

Direktor Poljoprivrednog dobra „Semberija“ Stevan Trivković potvrdio je danas za poslovni portal CAPITAL da su službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske iz ovog preduzeća izuzeli dio dokumentacije u vezi dobijenog kredita od Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, u iznosu od 3,46 miliona KM.

Trivković tvrdi da su kredit IRB-a iskoristili namjenski, što se može provjeriti u dokumentaciji koja je dostavljena MUP-u.

„Kredit je iskorišten za izgradnju nove farme, kapaciteta 360 muznih grla, za izgradnju novog modernog izmuzišta, nabavku 120 priplodnih junica iz uvoza i za nabavku mehanizacije za ratarstvo“, kaže Trivković.

Milenko Čičić vlasnik laktaške „Kaldera“ odbio je danas komentarisati kontrolu MUP u vezi kredita IRB, s obzirom da je njegova firma dobila 786 hiljada KM, te dodatno od bivše Balkan Investment Banke otkupila obveznice „Kaldere“ vrijedne sedam miliona KM.

„Neću ništa da komentarišem. Vi novinari od muve napravite medvjeda„, rekao je Čičić u telefonskom razgovoru sa novinarkom CAPITAL-a.

Juče je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske počelo opsežnu kontrolu kredita i obveznica koje je plasirala, odnosno kupovala IRB Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a kontrolišu firme kojima je IRB odobrila direktne kredite, bez finansijskog posrednika. Ispituje se sve, od priložene dokumentacije za dobijanje kredita, poput adekvatnosti koleterala do (ne)namjenskog trošenja državnog novca dobijenog pod povoljnim uslovima.

Među najvećim kreditima koje je IRB plasirala bez finansijskog posrednika su zajmovi „Energoliniji“ iz Zvornika 19,4 miliona KM i „Farmlandu“ u iznosu od 14,8 miliona KM.

„Novoj DI Vrbas“ bez posrednika je odobren kredit od 6,5 miliona KM, „Pingvinu“ Laktaši dva kredita od 850.000 i 449.000 KM. Druga firma Slavice Grebenar koja je registrovana u Banjaluci „Pingvin“  je dobila dodatnih milion KM.

Laktaška firma Milenka Čičića „Kaldera“ dobila je od IRB direktan zajam od 786.000 KM.

PD „Semberija“ uzela je od IRB-a 3,46 miliona KM, a „Famos“ iz Istočnog Sarajeva tri miliona KM.

IRB je bijeljinskom „Lederu“ direktno odobrila 2,4 miliona KM,  firmi „Export – Sjemeć“ iz Rogatice dva miliona KM,

Odobrena su i dva kredita „Alumini“ u iznosu od 3,5 miliona i pet miliona KM.

Kredit od dva miliona KM odobren je i Gerontološkom centru „Stateks“ koji je Vlada Republike Srpske, koja je i njegov osnivač, nedavno likvidirala.

Izvor: CAPITAL

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.