April 05, 2020

MUŽ TUČE ŽENU, DRUŠTVO NE PREKIDA “GARU” Šokantni video sa porodične slave slika društva u kojem živimo

MUŽ TUČE ŽENU, DRUŠTVO NE PREKIDA “GARU” Šokantni video sa porodične slave slika društva u kojem živimo

Šokantni video sa porodične slave, snimljen, navodno, u Slatini kod Banjaluke, u kome muž čupa i tuče ženu, dok ostali gosti nastavljaju sa pjesmom i igrom, jeziva je, ali vjerna slika društva u kojem živimo, ocjenjuje za Srpskainfo Radmila Žigić, izvršna direktorka Fondacija “Lara” Bijeljina i jedna od osnivačica Sigurne kuće u ovom gradu.

– Tolerancija na nasilje uopšte, a pogotovo na nasilje prema ženama, kod nas je sveprisutna. Kada muž tuče ženu svi  se prave da to ne vide i ne čuju i da ih se to ne tiče, pa “mudro” zaključuju da ne treba da se “petljaju u to”. Rijetki su oni spremni da da odreaguju i pokušaju da spriječe nasilje. Dakle, ova slika jeste jeziva, ali je ona, da se ne zavaravamo, alegorija društva u kojem živimo – kaže Žigićeva.

U prilog ovoj tvrdnji navodi da je, prema aktuelnim istraživanjima, u čak 20 odsto brakova i partnerstava u RS nasilje prisutno i da to prijatelji i šira porodica najčešće znaju, ali ne reaguju.

-Ovaj video je i slika onog šta ženu čeka, ako prijavi nasilje. Ako sam dobro informisana, slučaj sa slave nije prijavljen, kao ni mnogi drugi slični slučajevi za koje šira javnost nikad ne sazna. Ne treba se čuditi tome, ako znamo šta se dešava, odnosno ne dešava, nakon prijave nasilja. Nadležne insitucije rade samo ono što po zakonu baš moraju i u mjeri koju ne mogu izbjeći. Zato među porodičnim nasilnicima imamo 50 odsto povratnika, a među žrtvama hiljade onih koje trpe i ćute – kaže Žigićeva.

Kako je ranije Srpskainfo pisao pozivajući se na istraživanja Populacionog fonda UN, UNFPA u BiH, ljekari kojima se žrtva porodičnog nasilja javi za pomoć, u skoro 30 odsto slučajeva nastale povrede ne evidentiraju kao posljedicu nasilja u porodici i ne prijavljuju ih policiji i Centru za socijalni rad, iako su po zakonu obavezni da to učine.

Zabilježeni su čak i slučajevi da zdravstveni radnici vrše pritisak na žrtvu da se izjasni da je “pala niz stepenice” ili se “sama povrijedila u kuhinji”, kako ljekari ne bi morali pred sudom svjedočiti o nasilju.

Aktivistkinje u sigurnim kućama, koje godinama rade sa ženama i djecom žrtvama nasilja u porodici, navode da se broj prijavljenih slučajeva nasilja rapidno povećava u periodu slava, novogodišnjih i božićnih praznika.

To je, navode u Sigurnoj kući u Banjaluci, period koji mnoge žene isčekuju sa zebnjom, jer se dešava da suprug, kada se najede i napije, na kraju slavlja ženi polomi rebra ili ruke, pod izgovorom da se nije ponašala “kako dolikuje”.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.