MUZEJ SEMBERIJE – Šetnja kroz čaršiju

MUZEJ SEMBERIJE – Šetnja kroz čaršiju

U Muzeju “Semberije”, u okviru izložbe “Urbano lice grada – 60 godina od Urbanističkog plana Bijeljine”, koja je sinoć otvorena, na 33 panoa izloženo je oko 150 fotografija i dokumenata, koji predstavljaju presjek razvoja grada Bijeljine od šezdesetih godina prošlog vijeka do rata, odnosno 1992. godine.

Kratka šetnja kroz bijeljinsku čaršiju šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, tako bi se mogla nazvati postavka u Muzeju “Semberije”, koja je upriličena povodom 60 godina od izrade prvog Urbanističkog plana grada, zahvaljujući kome ima i današnji izgled.

“Najbitnije je pomenuti prvog bijeljinskog arhitektu Vasu Todorovića, koji je i tvorac i glavni arhitekta tog plana. U to vrijeme je bio predsjednik Zavoda za urbanizam u Sarajevu.

Inače, prvi je bijeljinski školovani arhitekta koji je školovanje završio u Pragu, gdje je i živio do 1938. godine, odnosno do Drugog svjetskog rata i okupacije Čehoslovačke. Nakon toga vratio se u Jugoslaviju.

Preminuo je 1974. godine u Sarajevu, a sahranjen je u Pučilama kod Bijeljine. To mu je bila želja, pošto nije imao potomstva, da bar bude sahranjen u svom rodnom gradu”, objašnjava Zoran Midanović, kustos-istoričar u Muzeju “Semberije”, koji je i jedan od autora izložbe.

U postavci su prikazane i arhitekte koje su radile u tom periodu, te najznačajnije građevine.

“Među njima su stari neboder, “Cik-cak”, Zelena pijaca, industrijski objekti, hotel “Drina”, zgrada “Bazara” u centru, odnosno “oficirske zgrade” kako ih zovu, autobuska stanica, koju je pokojni arhitekta Slobodan Lukić projektovao i mnoge druge. Ovo je jedno putovanje kroz prošlost, od 1957 do 1992 godine”, dodaje Midanović.

“Ono što u postavci možete vidjeti je koncept kako je grad zamišljen i ono na čemu se danas Bijeljina gradi i razvija. Generalni urbanistički plan, koji je izrađen šezdesetih godina nije se bavio samo gradnjom, nego i cjelokupnim životom na području grada Bijeljine, kroz koji je obrađeno i stanovništvo i infrastruktura.

Donesene su odluke i rješenja koja i dan danas koristimo tokom daljeg razvoja. U tom planu koncept se odnosio na četiri oblasti: prvo se definiše uža zona centra grada, zatim industrijska zona, porodična gradnja i ono što je i danas jako bitno za naš grad – zaštita zone izvorišta vode za piće “Grmić””, kaže Miladin Rakić, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Bijeljina, koji je bio prisutan na otvaranju izložbe.

U prvom urbanističkom planu, za koji znalci u ovoj oblasti kažu da je stručno urađen, broj stanovnika projektovan je skoro u stotinu, sve do 1992.

Plan je pronađen u Regionalnom arhivu u Zvorniku i na njegovim osnovama grad Bijeljina umnogome ima i današnji oblik i izgled.

BN televizija

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.