August 12, 2020

Na ovom grčkom ostrvu niko prije 90. ne umire

Na ovom grčkom ostrvu niko prije 90. ne umire

“Magična” ishrana stanovnika Ikarije, koja im je obezbijedila status najdugovječnijih ljudi na svijetu probudila je interesovanje i svjetskih medija za Grčku.

U novom dokumentarcu Biznis Insajdera prikazuje se način života stanovnika Ikarije koji, kako kažu, “upravljaju vremenom, a ne vrijeme njima”.

Svježe povrće koje sami uzgajaju, kozje mlijeko, maslinovo ulje i nedostatak stresa koji prožima ostatak planete samo su neke od tajni njihove dugovječnosti.

Dok i sama pomisao na to da ćete doživjeti duboku starost djeluje nemoguće u današnje vrijeme, na malom grčkom ostrvu u Egejskom moru možete vidjeti neobično mladolike devedesetogodišnjake.

U prilog tome idu i statistike, pa je tako procenat oboljelih od raka niži od 20 odsto, bolesti srca su rjeđe za oko 50 odsto, a demetnih gotovo da nema.

Veoma važan faktor su duge i redovne šetnje koje su omiljene čak i među najstarijom populacijom, ali i prave tradicionalne grčke večeri tokom kojih niko ne sjedi.

Zanimljivo je da Ikarijanci svakodnevno piju biljni čaj dva puta dnevno, ali i 150 vrsta povrća koje uzgajaju na ostrvu zbog čega imaju skoro 10 puta viši nivo antioksidanata.

I, naravno, kao šlag na torti tu je i taj miris mora i prirodni ambijent koji samo potpomaže ovakvom načinu života.

(Telegraf.rs)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.