September 23, 2018

Najkraći brak trajao SVEGA 12 DANA: U Semberiji sedmično do 5 tužbi za razvod braka

Najkraći brak trajao SVEGA 12 DANA: U Semberiji sedmično do 5 tužbi za razvod braka

Nepomirljive razlike među supružnicima, besparica, deljenje krova sa njegovim ili njenim roditeljima najčešći su razlozi zbog kojih je u Bijeljini lani skočio broj razvoda u odnosu na prethodne godine.

Prema podacima Centra za socijalni rad kamen razdora među supružnicima sve češće su nasilje, kockanje i alkoholizam.

– U prošloj godini je podneseno 110 zahteva za razvod braka, od čega je od deset do 15 odsto slučajeva završeno pozitivno, odnosno izmirenjem supružnika – rekla je psiholog u Centru za socijalni rad Cvijanka Rakić.

U matičnoj službi pamte slučaj i rekordera po trajanju braka u Semberiji. Najkraći brak u Semberiji sklopljen je u februaru 2015. godine i trajao je samo 12 dana.

Pune ruke posla zbog razvoda prošle godine su imali i pravnici Kancelarije za pružanje besplatne pravne pomoći, koja radi pri Gradskoj upravi.

Prema rečima stručnog saradnika za pružanje pravne pomoći Zorana Radića broj zahteva za razvod braka je u porastu u odnosu na godinu ranije.

– Sedmično, verovali ili ne, imamo od tri do čak pet tužbi za razvod braka. Možemo reći da je reč o masovnoj pojavi – kaže Radić.

On ističe da građani najviše traže pomoć pri sačinjavanju tužbi.

– Osim za razvod braka, pisali smo tužbe za isplatu duga, za naknadu štete. Ljudi nemaju novca da se konsultuju sa advokatima i onda se obraćaju nama za pomoć – rekao je Radić i dodao da pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju građani registrovani na području Bijeljine.

Direktor

Zoran Radić ističe da su u Kancelariji za pružanje besplatnih pravnih usluga imali i nesvakidašnji slučaj.

– Pre nekoliko dana imali smo specifičan slučaj, sačinjavanje ugovora o obavljanju poslova direktora bez zasnivanja radnog odnosa. Za ovakav slučaj ne znaju ni pojedini advokati u Bijeljini, jer je to novina u Zakonu kada osnivač predškolske ustanove mora da ima takav ugovor sa fizičkim licem – pojašnjava Radić.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.