October 24, 2018

Naplata kredita Bobar banke skoro nikakva

Naplata kredita Bobar banke skoro nikakva

Od ukupno 327,4 miliona KM potraživanja koje ima od pravnih i fizičkih lica po osnovu plasiranih kredita Bobar banka u stečaju procijenila je da će moći naplatiti svega 20,4 miliona KM ili 6,24 odsto.

U polugodišnjem izvještaju o ekonomsko – finansijskom položaju Bobar banke, koji je u posjedu portala CAPITAL, navedeno je da se najveći dio potraživanja banke odnosi na potraživanja od pravnih lica i da su ona uglavnom nenaplativa.

Od pravnih lica protiv kojih je podnijela tužbe banka potražuje 291,3 miliona KM, a procijenjeno je da će od tog iznosa moći naplatiti svega 12,1 miliona ili 4,15 odsto.

Potraživanja od pravnih lica protiv kojih nisu podnesene tužbe iznose 12,5 miliona KM i banka ovdje očekuje veći procenat naplate, odnosno 38,5 odsto ili 4,8 miliona KM.

Kada su u pitanju fizička lica, ukupna potraživanja banke od njih iznose 23,4 miliona KM, a očekuje da će naplatiti samo 3,5 miliona KM.

Od tog iznosa, banka sudskim putem pokušava da naplati 20,9 miliona i očekuje da će naplatiti tek nešto više od milion KM ili oko pet odsto.

S druge strane, od fizičkih lica protiv kojih nije podnijela tužbe banka potražuje 2,5 miliona KM i očekuju naplatu od 95,5 odsto ili 2,4 miliona maraka.

„Ukupna procjena naplativosti za pravna i fizička lica iznosi 20,4 miliona KM ili 6,24 odsto prema potraživanju banke“, navodi se u izvještaju.

Stečajni upravnik Bobar banke Goran Lalić, koji je nedavno od suda zatražio razrješenje sa ove funkcije, rekao je danas za CAPITAL da je u ovom trenutku teško reći koliki procenat potraživanja povjerilaca će banka moći da isplati, jer im veliko opterećenje predstavljaju i presude koje se donose protiv banke.

Maksimović je rekao da se protiv banke trenutno vode sporovi teško 61 milion KM, da su neke presude već donesene protiv njih i da bi ovo moglo u narednom periodu značajno da utiče na stečajnu masu.

„Niko još sa sigurnošću ne može reći koliki iznos će biti isplaćen povjeriocima banke niti kada će to biti, jer sve zavisi od sudskih sporova. Sudbina isplate i masa isplate zavisi od tih sporova“, rekao je Lalić i dodao da je već sada jasno da će stečaj u ovoj banci trajati duže od zakonskog roka koji iznosi dvije godine.

S obzirom na to da će u januaru 2019. biti dvije godine od otvaranja stečaja, kazao je da će se najvjerovatnijie u novembru morati pisati zahtjev sudu da pokrene inicijativu za produženje stečaja.

Sud u potrazi za novim stečajnim upravnikom

Govoreći o zahtjevu za rezrješenje sa funkcije stečajnog upravnika, koji je podnio još prije mjesec dana, Lalić je rekao da sud još nije donio odluku o razrešenju.

„Dobio sam dopis od sudije u kojem je navedeno da radim dok ne nađu zamjenu. Međutim, i tu imaju rokovi i ja očekujem da će odluka o mom razrješenju biti donesena u toku ovog mjeseca“, rekao je Lalić.

Lalić je drugi stečajni upravnik Bobar banke koji je zatražio da bude razriješen sa ove funkcije, a prije njega to je učinio Lazo Đurđević.

Goran Lalić imenovan je za stečajnog upravnika Bobar banke 18. septembra prošle godine, nakon što je sud prihvatio Đurđevićev zahtjev za razrješenje.

Stečaj u Bobar banci otvoren je početkom prošle godine, a prije toga je više od dvije godine bila u likvidaciji.

Agencija za bankarstvo RS je krajem novembra 2014. uvela prinudnu upravu u Bobar banku, jer nije radila u skladu sa zakonom. Nepun mjesec kasnije banci je oduzeta dozvola za rad i pokrenut je postupak likvidacije, a početkom 2017. otvoren je stečaj.

(Capital.ba)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.