September 21, 2018

NASA: Pronađeno sedam planeta sličnih Zemlji!

NASA: Pronađeno sedam planeta sličnih Zemlji!

U novootkrivenom solarnom sistemu udaljenom samo 39 svjetlosnih godina pronađeno sedam planeta sličnih Zemlji.

Ovo otkriće, objavljeno u srijedu u časopisu Nature, je izuzetno važno, jer su naučnici po prvi put otkrili toliko planeta sličnih našoj, koje kruže oko zvijezde.

Istraživači kažu da je sistem idealan za proučavanje vanzemaljskih svijetova i može da bude najbolje mjesto u galaksiji da se u njemu traži život van Zemlje, piše Vašington Post.

“Prije ovoga, ako ste željeli da proučavate planete slične Zemlji, imali ste na raspolaganju samo četiri i sve se nalaze u našem Sunčevom sistemu” izjavio je glavni Majkl Gilon istraživač sa Univerziteta u Liježu u Belgiji.

“Sada imamo sedam novih planeta i priliku da bolje razumijemo i naučimo mnogo više. Da, postoji mogućnost da nađemo vodu i život. Ali čak i ako to ne uradimo, šta god da pronađemo biće super zanimljivo”, kazao je Gilon.

Kakve god da krije tajne, “trapist-1” sistem će sigurno biti interesantan prizor. Iako je zvijezda mala, njena blizina drugim planetama znači da, iz perspektive planeta, ona izgleda kao da je tri puta veća od našeg Sunca.

These 7 Earth-sized planets orbiting a nearby star could be a prime spot to look for life http://ow.ly/LAbv309g0ez 

Naučnici vjeruju da na tri od ovih sedam planeta postoji voda i da je pitanje dogledne budućnosti kada će ona biti otkrivena.

Egzoplanete, planete koje kruže oko zvijezda van Sunčevog sistema, trenutno su svemirska tijela u koja naučnici polažu velike nade kada je u pitanju život u dalekom svemiru, jer se za mnoge od njih pokazalo da liče na Zemlju, te mogu da sadrže gradivne osnove života, a vremenom naučnici otkrivaju sve više ovakvih planeta.

 Izvor: Mondo.ba

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.