NASA šalje nuklearnog robota da traži vanzemaljce?!

NASA šalje nuklearnog robota da traži vanzemaljce?!

Naučnici, uključujući i istraživače u NASA predložili su plan da se napravi nuklearna robotska bušilica koja bi trebalo da kopa duboko u središte Jupiterovog mjeseca Evropa, a u nadi da će tamo naći vanzemaljce.

Ovaj plan nudi mogućnost da se istraži da li se na Jupiterovom mjesecu, duboko ispod njegove površine, kriju vanzemaljci, kako to sumnjaju pojedini naučnici, prenosi Independent.

Voda sakrivena ispod površine Jupiterovog mjeseca smatra se jednim od najperspektivnijih mjesta za pronalaženje vanzemaljskog života u našem solarnom sistemu. Ali on je zaglavljen ispod debelog leda, što otežava direktno istraživanje.

Zato su naučnici predložili da se napravi robot koji će uspjeti da prokopa taj led i istraži šta se ispod njega zapravo i nalazi.

Bušilica bi takođe, kako su naveli, procijenila životni položaj ledene ljuske i okeana koji se ispod nje nalazi.

Ipak, kod ovog prijedloga postoji veliki broj otvorenih pitanja, među kojima je kako će ta bušilica uopšte stići na tu udaljenu planetu.

Još jedno pitanje ih muči na koje još nemaju odgovor, a to je kako bi se prenijela poruka sa robota do Zemlje kroz duboki led na Jupiterovom mjesecu.

/nezavisne/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.