Septembar 21, 2020

NEMANJA (9) VOLI DA SVIRA Bijeljina narednih dana u znaku HARMONIKE

NEMANJA (9) VOLI DA SVIRA Bijeljina narednih dana u znaku HARMONIKE

U okviru Međunarodnog festivala “Dani harmonike”, koji je počeo sinoć, u Ugljeviku se održava takmičenje po kategorijama.

Publici će se danas i u tri festivalska dana predstaviti 500 izvođača iz 16 evropskih zemalja, 20 kamernih sastava i četiri harmonikaška orkestra.

Specijalni gosti su svjetski virtuozi iz Italije, Rusije i Ukrajine. Prestižnu manifestaciju, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, 11. put organizuju Udruženje umjetnika ‘”Artist”’,  Muzička škola “Kornelije Stanković” i Centar lijepih umjetnosti Jovana Kolundžije ”Guarnerius”.

U šest kategorija takmiče se mališani predškolskog uzrasta, osnovci, srednjoškolci, a svoje umijeće na harmonici pokazaće i studenti. Treme nema, svi su se vrijedno spremali, pa očekuju i nagrade.

Nemanja Kalajdžić (9) učenik je trećeg razreda OŠ “Jovan Dučić” iz Bijeljine.  Harmoniku, kaže, mnogo voli da svira.– Mora se mnogo vježbati ali nije teško. Osvojio sam prvu nagradu na takmičenju u Doboju. Nadam se da ću i ovdje biti uspješan – kaže dječak.

Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

Jurij Šiškin iz Rusije, Vladimir Murza iz Ukrajine, Mirko Patarini iz Italije samo su neki od renomiranih i dokazanih umjetnika, koji sa pedagozima iz zemlje i inostranstva, čine stručni žiri.
Pedagog iz Slovenije Mikela Uršić prvi put je na ovoj manifestaciji a, kući će kaže, ponijeniti najljepše utiske.
– Ovaj festival je vrlo poseban i dobar za sve, kako za nas pedagoge i umjetnike, tako i djecu koja se na ovakvim manifestacijama stiču nova znanja, prijatelje, upoznaju nove kulture i muziku – kaže Uršić.

Ona dodaje da je ova manifestacija od ogromnog značaja za cijeli region pa i svijet.

– Harmonika je jedinstven instrument .Posebno danas kada je harmonika sve omiljeniji instrument kod mladih – naglasila je gošća iz Slovenije.
Ovom manifestacijom promoviše se muzika i afirmišu mladi talenati  istakao je  i organizator “Dana harmonike” Slaviša Perić.

– Svake godine se na ovom takmičenju otkrije jedan, dva talenta na koje smo ponosni. Organizujemo i predavanja istaknutih pedagofga, istaknutih izvođača, mogu da kažem slobodno najvećih svjetskih izvođača na harmonici. I u direktnom kontaktu sa njima, svi ti mladi talenti koji se kod nas okupljaju mogu da stiču nova znanja i usavršavaju se – kaže Perić.

Festivalski koncerti, nakon Ugljevika, biće održani i u Bijeljini i Beogradu. Dani harmonike završavaju u utorak, 16. aprila.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.