August 09, 2020

Neminovno poskupljenje voća i povrća: Prerađivači u SEMBERIJI ostali bez sirovine

Neminovno poskupljenje voća i povrća: Prerađivači u SEMBERIJI ostali bez sirovine

Suša i visoke temperature obrale su ovogodišnji rod na njivama, ali i u voćnjacima, zbog čega će prerađivačka industrija morati da uvozi sirovinu.

To će povećavati troškove proizvodnje, što će najavljuju prerađivači, dovesti do poskupljenja proizvoda, pa će posledice suše, pored poljoprivrednika i fabrika pretrpeti i potrošači.

Prerađivači tvrde da im je ovo jedna od najtežih godina do sada, jer će zbog suše koja je skoro prepolovila rod voća i povrća morati da smanje proizvodnju, dok će pojedini proizvodi ove godine izostati zbog nedostatka sirovine.

Najdeficitarniji su paprika roga i krastavac kornišon, a smanjena je i prerada slatkog programa.

Direktor „Sava – Semberija” Vojo Kosanović kaže da će zbog nedostatka sirovne ova fabrika morati da redukuje proizvodnju za 20 do 30 odsto.

– Planirali smo nekih 7,5 hiljada tona sirovine da preradimo što je 80 odsto projektovanog kapaciteta Save, ali suša je učinila svoje. Morali smo i da smanjimo preradu voća šljiva, kajsija, te breskvi koje su ove godine imale veliku štetu. Šljivu smo otkupljivali za nekih od 25 do 30 pfeninga, a ove godine smo je morali plaćati po 60 pfeninga. Znači duplo više i to se mora odraziti na cenu proizvoda. Radili smo navodnjavanje, a trošili smo samo za jednu parcelu oko 50 litara goriva dnevno , što je takođe značajno povećalo troškove. Pokrenuli smo vlastitu proizvodnju kojom možemo da pokrijemo 10 odsto potreba za sirovinom – rekao je Kosanović.

Vaso Janjičić iz Velike Obarske ove godine „Savi” će predati oko 30 tona sirovine.

– Ove godine, proizvodnja je bilo znatno skuplja nego prethodnih. Stalno se zalevalo i stalno se moralo prskati. Organizovan otkup je spas za nas. Ne vozimo voće i povrće na pijacu, ne ucenjuju nas nakupci. Znamo da to što proizvedemo imamo kome i da prodamo. Cenom smo nekad zadovoljni, nekad i ne, ali u svakom slučaju se više isplati – kaže ovaj povrtar.

Pomoćnik direktora fabrike „Tanasić“ Dvorovi Nemanja Tanasić kaže da zbog nestašice sirovina očekuju za 15 odsto manju proizvodnju.

– Kupus je ove godine deficitaran, a cena mu je visoka. Prošle godine kupus smo plaćali od 15 do 17 pfeniga po kilogramu, dok ove godine duplo više. Tako da ćemo morati poskupeti gotov proizvod za 10 odsto – kaže Tanasić.

Prodaja posredstvom zadruga

Semberski povrtari povrće prodaju posredstvom zadruga i otkupljivača koji ovu sirovinu dalje prodaju fabrikama u drugim krajevima BiH, trgovačkim lancima, ili izvoze u inostranstvo.

Zbog manjih prinosa povrtari neće ispoštovati ugovorene obaveze prema prerađivačima. Fabrike već rade smanjenim kapacitetom, što može ugroziti isporuke proizvoda stranim kupcima i dovesti u pitanje buduću saradnju, pa posledice suše trpe svi u lancu proizvodnje.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.