September 21, 2018

NERASVETLJENI ZLOČINI U SRPSKOJ Ubice i nalogodavci još uvek uživaju slobodu

NERASVETLJENI ZLOČINI U SRPSKOJ Ubice i nalogodavci još uvek uživaju slobodu

Punih devet godina ubice i nalogodavci ubistva Milana Vukelića, inženjera iz Banjaluke i oca četvoro dece uživaju blagodeti slobode.

Ubistvo Vukelića je imalo potpis dobro organizovane kriminalne grupe. Vukelić je ubijen 6. novembra 2007. godine u 20.20 časova u eksploziji autobombe u banjalučkom naselju Starčevica.

Milan Vukelić ukazivao na kriminal u Zavodu za izgradnju Banjaluka

Ubica ili više njih postavili su ispod Vukelićeve sive “ford fijeste” eksplozivnu napravu sa 800 grama TNT eksploziva, koja je aktivirana daljinskim upravljačem i to u trenutku kada je automobil prolazio pored samačkog hotela, odnosno stotinjak metara od zgrade MUP RS i Osnovne škole “Branko Radičević” u banjalučkom naselju Starčevica.

U trenutku aktiviranja eksplozivne naprave sa Vukelićem su u autu bili Slava Pepinović, konobarica iz kafića “Vučko”, čiji je vlasnik bio pokojnik, te čuvar u tom kafiću Tomislav Dobrnjac, kojem su nakon teških povreda amputirane obje noge.

Ubistvo Vukelića, koji je u vreme ubistva imao 47 godina, polako izlazi iz prve decenije kako se u policiji vodi kao nerasvetljen zločin.

Porodica pokojnog Vukelića, i to sa svakim pravom, dok god ne bude uhvaćen ubica i nalogodavac ovog svirepog zločina koji je potresao Banjaluku, RS i BiH, sumnja u sve i svakoga.

Devet godina nakon zločina iz policije stižu uveravanja da istraga nije, niti će biti zatvorena dok ne budu pronađeni odgovorni za ubistvo Vukelića.

Ono što je poznato to je da je policija tokom istrage obavila razgovor sa više od 200 osoba, a na poligrafsko testiranje upućeno je njih 20. Sklapajući mozaik, policija je utvrdila da su ubica ili više njih kobnog dana postavili eksplozivnu napravu ispod “fijeste”, koja je bila parkirana ispred Vukelićeve firme “Mimi trejd” i lokala “Vučko” u Ulici Josifa Pančića broj šest.

Zatraženo mišljenje forenzičara FBI

Eksplozivna naprava aktivirana je tačno u 20.20 i to u trenutku kada je auto bilo u pokretu i kada su se u njemu nalazili pokojni Vukelić, te Pepinovićeva i Dobrnjac, koji su zadobili teške povrede i nakon svega preživeli ovu strahotu.

Nakon detonacije Vukelić je poginuo na mestu, a kasnija istraga utvrdila je da je naprava koja je, osim razornim TNT-om “pojačana” mnogobrojnim ekserima i opiljcima, bila postavljena ispod vozačevog mesta, na kojem je u trenutku detonacije sedeo pokojnik.

Milan Vukelić

Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva Milan Vukelić

Tokom istrage policija je pretresla i 15 lokacija, ali bez jasnih dokaza koji bi na nesumnjiv način otkrili odgovorne osobe za zločin.  Ostaci eksplozivne naprave veštačeni su u laboratoriji MUP-a RS, a kasnije je zatraženo mišljenje i forenzičara iz američkog FBI, koji su potvrdili nalaz MUP-a RS o korištenju 800 grama TNT eksploziva.

Ono što je za razliku od ostalih nerasvetljenih ubistava na području banjalučke regije obeležilo slučaj “Vukelić” jeste ogromna medijska pažnja i dovođenje teškog zločina u vezu sa politikom.

Foto: Capital.ba / Promo

U prilog ovome ide svakako činjenica da je Vukelić pre ubistva javno govorio o kriminalu u Zavodu za izgradu grada Banjaluka i milionskoj pljački za koju je je optuživao vrh tadašnje vlasti.

Da li je u ubistvu Vukelića zaista upetljana vlast ili je neko drugi iskoristio te reči pokojnika javnost bi trebala saznati, jer pravda je spora, nekad i prespora, ali ipak stiže svakoga.

Nažalost Vukelić je samo jedno u nizu ubistava koja se u Republici Srpskoj dovode u vezu sa politikom.

Ubistvo Riste Jugovića i Srđana Kneževića

Podsetimo, generalni direktor osiguravajućeg društva “Jahorina” Risto Jugović ubijen je 10. marta 2002. ispred porodične kuće na Palama.

Foto: palelive.com / screenshot

Tri dana pre smrti Jugović je održao konferenciju u Banjaluci na kojoj je objavio da će biti ubijen i da se protiv njega s najviših nivoa vlasti u Republici Srpskoj vodi “hajka“ i da je izložen konstantnim političkim, policijskim i medijskim pritiscima.

Jugovića sumnja da je ubistvo organizovano i da je povezano sa “nelegalnom i sumnjivom privatizacijom osiguravajućeg društva Jahorina”. Ubice Jugovića do danas nisu otkrivene.

Na ovom “spisku” je i ubistvo legendarnog komandanta “Belih vukova” Srđana Kneževića, koje je više od 18 godina misterija za istražne organe.

Srđan Knežević

Foto: palelive.com / screenshot Srđan Knežević

Predmet Srđana Kneževića 2006. godine izuzet je iz Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu i predat Tužilaštvu BiH. Knežević je ubijen 7. avgusta 1998. godine na parkingu ispred svog stana u Palama.

Grob Željka Markovića na Sokocu

Foto: sarajevo-rs.com / screenshotGrob Željka Markovića na Sokocu

U septembru 2002. u Sokocu ubijen je tadašnji načelnik CJB Istočno Sarajevo Željko Marković, a ubice su u njega nakon sačekuše ispucale rafal.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.