September 24, 2018

Nezanimljiva bolnicama u BiH: Kubanskom vakcinom leči se samo jedan pacijent

Nezanimljiva bolnicama u BiH: Kubanskom vakcinom leči se samo jedan pacijent

Iako je u BiH uvezena količina kubanske vakcine dovoljna za lečenje 40 pacijenata, lek je do sada naručila samo jedna, privatna zdravstvena ustanova.

Ovo su nam potvrdili u farmaceutskom preduzeću “Imuno farm”, koje je dobilo pravo na uvoz i prometovanje “cimavaksa EGF”, koji se koristi za lečenje pacijenata sa karcinomom pluća u poodmakloj fazi.

Vlasnik i direktor “Imuno farma” dr Aleksandar Fulurija kaže za “EuroBlic” da je trenutno u toku tretman prve obolele osobe u BiH.

– Za ovo lice je obezbeđena dovoljna količina vakcina da bi se tretman realizovao u narednim mesecima. Tretmanom rukovodi profesor dr Branislav Perin, stručnjak sa Instituta za onkologiju Vojvodine iz Sremske Kamenice. Pacijentima se, generalno, preporučuje primanje takozvane “udarne doze” od 20 jedinica “cimavaksa”, koje se raspoređuju u pet individualnih tretmana. Dalja primena određuje se prema postignutim efektima i ukupnoj zdravstvenoj slici – ističe Fulurija.

Iznenađen je, međutim, što, nakon zvanične potvrde da uvezene vakcine ispunjavaju sve kvalitativne norme, javne bolnice još nisu pokazale nikakvo interesovanje.

– Samo možemo da nagađamo o razlozima takvog stava, ali on svakako ide na štetu obolelih, kojima se time onemogućava da primaju preko potrebnu terapiju. Podsetio bih da je karcinom pluća obolenje kod kojeg su svaki dan i sedmica od velike važnosti. U svakom dijagnostifikovanom slučaju neophodno je početi sa tretmanom čim se za to stvore svi potrebni uslovi. Nadamo se da će i naše državne zdravstvene ustanove uskoro pokazati interesovanje, kao sve veći broj klinika i istraživačkih centara širom sveta. Interesovanje obolelih je, takođe, izuzetno veliko, što potvrđuju pozivi koje dobijamo iz Italije, Poljske i drugih evropskih država – ističe Fulurija.

Foto: D. Milenković / RAS Srbija

Prema njegovim rečima, troškove tretmana “cimavaksom”, zasad, snose sami pacijenti.

– To, svakako, predstavlja dodatnu poteškoću u situaciji u kojoj se oni već nalaze. Nadamo se da će ova vakcina uskoro biti uvrštena na pozitivnu listu lekova. Cilj je da se obolelima od karcinoma pluća obezbedi najbolji mogući tretman, jer tu, nažalost, vremena za čekanje nema – kaže Fulurija.

To potvrđuju i statistike prema kojima samo u RS godišnje bude otkriveno oko 720 slučajeva malignih tumora dušnika, bronha i pluća, dok tokom godine od karcinoma umre oko 650 osoba.

Kubanski imunolozi odavno ističu da značajan broj pacijenata sa rakom pluća u poodmakloj fazi, nakon primanja vakcine, živi duže od pet godina, što bi bez “cimavaksa” bilo nezamislivo. Objasnili su da ova vakcina usporava i zaustavlja napredovanje matastaze na druge organe, a kancer se transformiše u hronično nezarazno oboljenje.

Kvalitet odgovarajući

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALM) BiH potvrdili su da je kvalitet prve serije “cimavaksa” proveren i da je odgovarajući.

– Vakcina sa dozvolom za stavljanje u promet i pozitivnim nalazom prve serije, može ići na tržište BiH – saopštili su iz ALM.

Podsetimo, u BiH je iz Havane početkom jula prošle godine stigla prva isporuka “cimavaksa” dovoljna za lečenje 20 pacijenata. U međuvremenu, naručena je još jedna serija za još toliko pacijenata.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.