October 17, 2018

NI A, A NI BEEEE: Oni ništa nisu pitali tokom mandata u Parlamentu BiH, poslanici iz Bijeljine apsolutni lideri

NI A, A NI BEEEE: Oni ništa nisu pitali tokom mandata u Parlamentu BiH, poslanici iz Bijeljine apsolutni lideri

Poslanici Asim Sarajlić, Željko Komšić, Đorđo Krčmar, Jovan Vukovljak i Milica Marković u ovom mandatu nisu postavili nijedno pitanje na sjednicama Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ovo pokazuju zvanični podaci sa veb stranice Parlamentarne skupštine BiH koji Sarajlića, Komšića, Krčmara, Vukovljaka i Marković definitivno svrstavaju u kategoriju najneaktivnijih poslanika u organu zakonodavne vlasti BiH kada je riječ o postavljanju poslaničkih pitanja.

Slijede ih Momčilo Novaković sa dva postavljena pitanja, Lazar Prodanović i Mladen Bosić po četiri, Staša Košarac pet, Miroslav Milovanović, Monika Tomić, Nenad Lalić i Zaim Backović sa šest, Diana Zelenika sedam i Borjana Krišto i Fehim Škaljić po devet.

Na listi onih koji su postavili dvocifren broj pitanja su Šefik Džaferović i Sadik Ahmetović (10), Borislav Bojić, Mirsad Isaković i Nikola Špirić (11), Mirsad Mešić i Predrag Kožul (13), Amir Fazlić i Hazim Rančić (16) i Dušanka Majkić (19).

Poslanik Šemsudin Mehmedović postavio je u ovom mandatu 20 pitanja, Damir Bećirović i Safer Demirović po 21, Mensura Beganović i Nermina Kapetanović – 22, Jasmin Emrić -26, Salko Sokolović -33, Hanka Vajzović – 34, Aleksandra Pandurević -36, Nikola Lovrinović -39 i Mirsad Đonlagić -47.

Najviše pitanja u ovom mandatu postavio je Damir Arnaut, čak 191, a slijede ga Saša Magazinović sa 113, Denis Bećirović i Senad Šepić – 107 i Maja Gasal-Vražalica – 90. Ovih pet poslanika ukupno je postavilo 608 poslaničkih pitanja, dok je preostalih 37 poslanika postavilo ukupno 515 pitanja.

Primanja bh. parlamentaraca uglavnom su veća od 5.400 KM, što znači da poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH primaju plate od osam prosječnih plata bh. radnika, što ih stavlja na listu najplaćenijih parlamentaraca u Evropi.

Poređenja radi, plate parlamentaraca u zemljama članicama Evropske unije iznose u prosjeku dvije ili tri prosječne plate radnika u državi.

(Klix)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.