August 04, 2020

Njemačka traži radnike,ovi nedostaju….

Njemačka traži radnike,ovi nedostaju….

Nijemci zbog nedostatka zanatlija već sad u prosjeku čekaju preko deset nedjelja na obavljanje neke zanatske usluge, a situacija bi u bliskoj budućnosti mogla da se pogorša, saopštilo je udruženje njemačkih zanatlija.

– Narudžbi trenutno ima toliko da su zanatlije prisiljene da odbijaju sve nove ako ne dolaze od stalnih mušterija – kaže Funk Hans Peter Volsajfer, predsjednik udruženja njemačkih zanatlija.

On je ukazao na to da se godinama premalo mladih odlučivalo za obrazovanje za neka zanatska zanimanja poput vodoinstalatera, molera ili parketara tako da je nastao akutni problem s manjkom stručnjaka.

– Svake godine nam nedostaje 15 do 20 hiljada naučnika – rekao je Volsajfer.

Problem bi se mogao dodatno pogoršati u narednom periodu jer se očekuje velika smjena generacija u zanatskim radionicama.

– Mnogi odlaze u penzije i strahujemo da veliki broj radionica neće imati ko da preuzme – objašnjava Volsajfer.

– Trenutno najviše nedostaje limara, vodoinstalatera, montera centralnog grijanja – kaže i dodaje da zanatlije imaju relativno visoka primanja.

– Majstor na vodećoj funkciji može mjesečno da zaradi od 3.500 do 5.500 evra bruto – napominje predsjednik udruženja njemačkih zanatlija, prenosi Blic.

(Index.hr)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.