October 17, 2018

Njemački polovni dizelaši završavaju u jugoističnoj Evropi

Njemački polovni dizelaši završavaju u jugoističnoj Evropi

Nakon što su mnogi zapadni Evropljani odlučili napustiti dizel, desetine hiljada polovnih vozila završavaju u jugoistočnoj Evropi.

Samo 2017. godine, Bugarska je uvezla više od 100.000 korištenih automobila, uključujući 35.000 dizelaša – saopštilo je evropsko udruženje Transport & Environment u Briselu.

Svaki drugi dizelski automobil stariji je od deset godina.

– U slučaju dizelskih automobila koji su prošle godine uvezeni u Bugarsku, emisije opasnih azotnih oksida u prosjeku su dvanaest puta veće od granice EU za nove automobile. Takođe, u starim automobilima nema standardnog filtra čestica – žalilo se udruženje.

Dizel je izgubio reputaciju otkrićem manipulisanjem izduvnim emisijama i strahovima od zabrane vožnje u Njemačkoj i drugim zemljama.

Udruženje “Transport & Environment” razmatralo je izvoz u Bugarsku, jer ta zemlja trenutno predsjedava EU.

Istovremeno, trgovci automobilima u BiH uvjeravaju kako smo mi malo i siromašno tržište, na kojem nema kupaca za te dizelaše. U Centru za motorna vozila tvrde i da škart nećemo uvoziti.

– Njemačka se definitivno rješava vozila koja više zagađuju okolinu. Ta vozila će se dobrim dijelom naći na našem tržištu. Sva vozila koja su korištena, prilikom dolaska u BiH moraju ispunjavati norme, Euro 4 standard, tako da smo sa te strane zaštićeni – rekao je direktor Centra za motorna vozila Drago Talijan.

Posljednjih nekoliko godina, uvoz vozila u BiH je u blagom porastu. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, više od 80 odsto automobila koje uvezemo svake godine već je korišteno.

/Euroblic/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.