Septembar 24, 2020

Njemci nude posao Srbima, treba im 2.770 radnika

Njemci nude posao Srbima, treba im 2.770 radnika

Od 1. oktobra Privredna komora Srbije (PKS) izdavaće detašmane za rad u Njemačkoj kompanijama iz Srbije koje već imaju ugovorene poslove za rad u toj zemlji.

Predsjednik PKS Marko Čadež je na predstavljanju te usluge koju će od oktobra obavljati PKS, umjesto Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu, kazao da Srbija trenutno koristi oko 80 odsto kvota za zapošljavanje za rad u Njemačkoj utvrđenih detašmanom i da su to uglavnom građevinski radnici.

S Njemačkom je još 1989. Jugoslavija potpisala Sporazum o upućivanju radnika zaposlenih u domaćim firmama na privremeni rad na osnovu ugovora o izvođenju radova. Taj ugovor koji omogućava da srpski poslodavci na pojednostavljeni način upućuju zaposlene u rad u Njemačku, jer Srbija nije članica EU, obnovljen je 2001.

Čadež je naglasio da je na osnovu tog sporazuma Njemačka za ovu godinu odredila kvotu od 2.770 radnika.

“Detašmani nisu pojedinačni ugovori i pojedinačno zapošljavanje u Njemačkoj, već je to zapošljavanje radnika iz kompanija koje već imaju potpisane ugovore o radu u toj zemlji”, objasnio je Čadež i dodao da se kvota o maksimalnom broju zapošljavanja radnika iz Srbije u Njemačkoj utvrđuje svake godine.

On je dodao da je PKS već formirala radnu grupu za preuzimanje ovog posla od Ministarstva za rad, naglasivši da je čitav taj posao urađen u dogovoru s tim ministarstvom kako bi se olakšalo privredi.

Mnistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kazao je da je to ministarstvo prepoznalo PKS kao partnera u budućnosti, jer komora okuplja sve poslodavce u Srbiji i specijalizovana je za pomoć privredi.

On je kazao da Srbija već ima zakon o upućivanju radnika na privremeni rad u inostranstvo i da je prošle godine po tom osnovu na privremeni rad u inostranstvo otišlo 1.140 radnika, a ove godine do kraja maja 160 poslodavaca prijavilo više od 4.000 radnika, što, prema njegovim riječima, pokazuje da su poslodavci prepoznali taj zakon kao dobar.

Izvor: B92

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.