April 06, 2020

Noge otiču od vrućine

Noge otiču od vrućine

Leti su učestaliji problemi sa donjim ekstremitetima. Tegobe koje se javljaju su trnjenje, bol, kao i osećaj težine, pomažu šetnje i hladna voda

DUGO sedenje ili stajanje, naročito tokom letnjih meseci, kada temperature prelaze 30 stepeni, često dovodi do oticanja nogu koje ume da bude veoma neprijatno. I, dok zdrave osobe nemaju razlog za zabrinutost usled pojave otoka, velika toplota i te kako smeta srčanim bolesnicima i osobama sa proširenim venama čije se tegobe dodatno pogoršavaju.

Razlog oticanja nogu tokom letnjih meseci je proširenje krvnih sudova koje se dešava usled izlaganja toploti – objašnjava doktor Igor Končar iz Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije. – To doprinosi povećanoj propustljivosti krvnih sudova uzrokujući izlazak tečnosti u okolna tkiva što se manifestuje kao otok. To ne mora biti jedini uzrok oticanja nogu ,ali je specifičan za letnje mesece i javlja se i kod zdravih osoba.

Oticanje nogu do kojeg dolazi zbog povišene temperature može da se ublaži povremenim tuširanjem hladnom vodom, a lekari savetuju i podizanje nogu tokom odmora. Osobe koje su sklone pojavi otoka trebalo bi da nose udobnu anatomsku obuću prilagođenu toplom vremenu. Onima koji dosta vremena provode u sedećem položaju savetuju se što češće šetnja kako bi sprečili pojavu otoka. Važno je, takođe, izbegavati dugo izlaganje suncu kao i boravak u toplim prostorijama.

VIŠE VITAMINA
Oticanje nogu kod zdravih osoba može se sprečiti uzimanjem više tečnosti, prvenstveno vode i čajeva. Bitno je jesti namirnice bogate gvožđem i vitaminom B kao što su spanać, kelj, cvekla, ananas. Važno je, takođe, izbaciti duvan i alkohol, kao i smanjiti unos soli u organizam.

– Ukoliko je oticanje nogu deo šire kliničke slikekoju odlikuju simptomi kao što su teško zamaranje, gušenje, bledilo, ubrzan rad srca, onda bi bilo dobro da se što pre ode na pregled – savetuju dr Končar.

Posebno velike tegobe tokom leta osećaju ljudi sa proširenim venama, kod kojih se osim težine i bola javljaju peckanje i svrab. Kako kaže doktor Igor Končar, važno je da ove osobe uzimaju lekove koji ojačavaju venski tonus i smanjuju upalu u venskom zidu, kao i da se bave nekom fizičkom aktivnošću.

– Važno mesto u lečenju i ublažavanju tegoba ima i elastična čarapa ili zavoj, međutim pacijenti ih mnogo ređe koriste tokom letnjih meseci, iako bi trebalo da ih nose svakodnevno i ne prekidaju terapiju – kaže dr Končar. – Tokom leta treba uzeti one tanje teksture kako nozi ne bi bilo pretoplo.

Izvor: novosti

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.