September 24, 2018

NOVAC PRESUDAN U BUDUĆNOSTI // Ukinut je internet kakav znamo

NOVAC PRESUDAN U BUDUĆNOSTI // Ukinut je internet kakav znamo

Ovo je loše! Loše je za pojedince, loše je za poslovanje, loše je za sve“…

Net neutrality“, odnosno neutralnost interneta je upravo ukinuta u SAD. Glasovima odgovornog tela (3-2) Federalna komisija za komunikacije SAD odlučila je da suspenduje pravila internet neutralnosti, po kojima smo do sada poznavali internet.

Neutralnost interneta podrazumeva da se sav saobraćaj na internetu tretira podjednako. Ipak, nova pravila dozvoliće internet provajderima da blokiraju ili uspore pristup određenim stranicama, kao i da naplate korisnicima „skidanje tih blokada“ ili korišćenje „zaključanih“ servisa tj. sajtova.

Američka Federalna komisija za komunikacije i zvanično je danas (14. decembar) objavila je da će ukinuti zakon, koji zabranjuje provajderima da se upliću u to šta korisnici vide na internetu i koliko im je teško ili lako da do tog sadržaja dođu.

Šta može biti ograničeno

Ova situacija može se primeniti na (recimo kao primer) ograničenje pristupa društvenim mrežama, striming sajtovima kakav su Netflix ili Amazon Prime i druga ograničenja, poput spuštanja brzine interneta na određenim sajtovima i čak potpuna zabrana pristupa tipovima sadržaja.

Ukidanjem neutralnosti interneta provajderi interneta dobijaju slobodu da isključe sajtove sa svoje mreže, zabrane mu pristup, „priguše“ saobraćaj i traže novac od korisnika da im pristupi ili jednostavno da im ne odobre pristup uopšte (recimo, konkurentskim kompanijama, ponudama i slično). Sve što internet provajder mora od danas da uradi jeste da zvanično objavi da će činiti bilo šta od pomenutog, objavio je The Verge.

Stupanjem ovih pravila na snagu internet provajderi dobijaju mogućnost potpunog upravljanja pristupa sadržaju i „slobodi“ interneta, u smislu otvorene veze, bez namernih zakrčenja. Mnogi, koji su se zalagali za opstanak internet neutralnosti, zabrinuti su da će novoizglasane mere omogućiti internet diskriminaciju, favorizovanje sadržaja svake od internet kompanija, kao i druge tipove malverzacija sa pristupom internetu i sadržaju na njemu.

Sledi period pripreme internet provajdera širom SAD, kojima će biti potrebno vreme da „izmere“ svoje ponude, stvore ažurne modele za „novi internet“ i procene koji sadržaj će „gurati“ besplatno i u kojoj meri, a koji će naplaćivati i gušiti različitim filterima.

Prema rečima The Next Web sajta, novonastalu situaciju mogu da stopiraju samo savezni sud SAD ili Kongres, što je malo verovatno u ovom trenutku.

Sajt The Verge smatra da se promene u načinu pristupa internetu neće desiti preko noći, ali će one svakako stići i neće se svideti mnogima u SAD. Takođe, očekuje se da se ovakav „model“ interneta „prelije“ i na druge delove sveta, najpre u Evropu, pa tako možda i kod nas. Ipak, ostaje da se vidi kakav će stav zvanična tela EU zauzeti prema upravo izglasanom “NE” internet neutralnosti. Ovu vest svi svetski IT sajtovi okarakterisali su kao poražavajuću i lošu ne samo za SAD, nego i za ceo svet i internet uopšte.

Izvor: mondo

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.