Obilježen Dan Specijalne jedinice Vojske Republike Srpske “Mandini lavovi”

Obilježen Dan Specijalne jedinice Vojske Republike Srpske “Mandini lavovi”

U Ugljeviku je danas obilježen Dan Specijalne jedinice Vojske Republike Srpske “Mandini lavovi”. Članovi Udruženja “Mandini lavovi” otkrili su spomen ploču na ugljevičkom dijelu Majevice gdje je postavljen i jarbol sa srpskom zastavom.

Dan Specijalne jedinice Vojske Republike Srpske “Mandini lavovi” obilježen je služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomenik ratnog komandanta vojvode Mitra Maksimovića Mande, u Ugljeviku. Mandini saborci i danas se sjećaju doprinosa ove jedinice u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“To je bila jedinica veličine čete. Brojala je oko 160 vojnika. Od toga je 40 poginulih, 110 ranjenih, među kojima i 7 amputiraca. Iznijeli smo rat onako kako je bilo najbolje i onako kako je trebalo i kako je od Boga dato. Danas, poslije rata se snalazimo nekako, ne ide onako kako je trebalo da bude, kako smo zamišljali, ali nadamo se da će biti bolje”, rekao je Drago Tomić, predsjednik Udruženja “Mandini lavovi”.

Članovi Udruženja “Mandini lavovi” otkrili su spomen ploču na Majevici, u ugljevičkom selu Maleševci.

“Insisistirali smo da se ovaj jarbol podigne zbog njegove veličine, a on predstavlja simbol slobode srpskog naroda i Republike Srpske”, naveo je Tomić.

Jarbol na “Đurinom štabu” visok je 19 metara. Ovo mjesto je specifično i istorijski značajno jer su se tu za vrijeme Drugog svjetskog rata sukobili četnici i partizani. Na taj sukob podsjeća spomenik podignut znanim i neznanim poginulim vojnicima. 

BN TV


About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.