August 07, 2020

Objavljena dugoročna prognoza, evo kakvo nas proljeće očekuje

Objavljena dugoročna prognoza, evo kakvo nas proljeće očekuje

Meteo portal “Severe Weather Europe” objavio je da će sljedeća sedmica u velikom dijelu Evrope, uključujući i Balkan biti natprosječno topla, dok je meteorološki servis “AccuWeather” danas otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na proljeće.

Proljeće će, prema predviđanjima meteorologa “AccuWeathera” u mnoge dijelove Evrope stići ranije, dok će se snijeg i zima u drugim dijelovima zadržati dosta duže.

Svi koji žele da pobjegnu od zime moraće se uputiti na područje zapadne Evrope, gdje će tokom gotovo cijelog proljeća preovladavati umjerene temperature. Ako planirate da idete na odmor najbolja opcija su Španija, Portugal i jug Francuske, gdje se očekuju nadprosječno visoke temperature i vrijeme sa manje padavina.

Meteorolozi “AccuWeathera” navode da će u martu i aprilu posebno topli biti francuski gradovi Pariz, Nant i Lion, gdje će već u aprilu temperatura iznositi do 27 stepeni Celzijusa.

“Loše vijesti stižu za stanovnike britanskog ostrva i Skandinavije te dijelova sjeverne Evrope, gdje će proljeće obilježiti obilne kiše”, navodi se u prognozi, prenosi “Faktor.ba”.

Na području centralne Evrope očekuje se izmjenjivanje prodora hladnog vazduha i perioda dugotrajne suše.

Istočna Evropa najduže će čekati na dolazak proljetnih temperatura budući da će se hladan vazduh zadržati nad tim područjima u prvom dijelu proljeća, a moglo bi biti i snijega.

“Zimska hladnoća takođe će se zadržati na Balkanskom poluostrvu tokom mjeseca marta, a moguć je i proljetni snijeg. Visok pritisak nad zapadnom Evropom omogućiće hladnom vazduhu iz Rusije da filtrira sve do južnog Balkana”, navode meteorolozi “AccuWeathera”, dodajući da tim dijelovima u aprilu i maju zbog otapanja snijega prijeti opasnost od poplava.

“Accuweather” takođe navodi da BiH i regiju generalno očekuje proljeće s manje padavina od prosjeka.

(Faktor.ba)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.