Februar 06, 2019

Odbranite se od komaraca na prirodan način

Odbranite se od komaraca na prirodan način

Jedna od najdosadnijih ljetnih napasti sigurno su komarci, posebno kada uveče uživamo na otvorenom, a njihovi ubodi mnogima zadaju muke jer su osjetljiviji, ali mogu i da prenesu zaraze poput aktuelnog Zika virusa.

Repelente protiv komaraca koji se nanose na kožu možete da kupite u bilo kojoj apoteci ili radnji, baš kao i razne svijeće, spirale koje se pale, narukvice ili nekad jako popularne zujalice, ali neke od njih možete napraviti sami s prirodnim sastojcima, što je sigurno zdravije.

Eterična ulja koja komarci mrze

Prirodni repelenti najčešće su bazirani na mješavinama eteričnih ulja kao što su geranijum, limunska trava, lavanda, bosiljak, metvica ili eukaliptus, a ako sadite začinsko bilje kao što su matičnjak, bosiljak, lavanda, ruzmarin ili kadulja, biće od velike pomoći protiv komaraca. I ništa od toga ne šteti zdravlju, što je posebno važno kada su u pitanju najmlađi.

Među najpoznatijim eteričnim uljima je lavanda, zatim citronela, koji je često glavni sastojak u svijećama, a ako kod kuće imate čajevac za čišćenje i dezinfekciju, iskoristite ga u borbi protiv komaraca. Oko 50 ml čajevca pomiješajte s otprilike 1 dcl destilovane vode. Da biste lakše nanosili pripremljeno sredstvo, stavite ga u bočicu s raspršivačem.

Takođe, ako nekoliko kapi pomiješate s malo maslinovog ili baznog ulja, dobićete prirodno sredstvo koje možete bez straha da namažete odmah na kožu. Obično se miješa više vrsta ulja mrskih komarcima kako bi dejstvo bilo bolje.

Određena ulja nisu dobra ako planirate da budete na otvorenom protoru u toku dana

Pojedina eterična ulja poput bergamota, limuna, tagetesa ili anđelike su fototoksična, odnosno čine kožu osjetljivijom na UVA i UVB zrake. Zato nije dobro slagati prirodna sredstva protiv komaraca s tim vrstama ako znate da ćete biti izloženi suncu.

Ponekad se zbog toga može pojaviti i hiperpigmentacija, a kako postoje podjednako dobre zamjene, bolje je ne rizikovati.

Izvor:B92

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.