Februar 08, 2019

Odlaze u pečalbu, ali tek kada naprave rezervni plan

Odlaze u pečalbu, ali tek kada naprave rezervni plan

Građani ne presecaju tako lako kad je reč o odlasku u inostranstvo, pa često uzimaju bolovanje, godišnji ili neplaćeno odsustvo, kao garant da će, ako nešto pođe po zlu, imati gde da se vrate.

Iako gotovo svi veruju da, odlaskom na rad u neku evropsku ili svetsku državu, zauvek napuštaju ove prostore, mnogi su u strahu da se neće snaći u belom svetu. Zbog toga ne raskidaju radni odnos, čime prave odstupnicu za eventualni povratak, svesni da je u Srpskoj pronaći novi posao prava nemoguća misija.

To potvrđuje i podatak da se svaki deseti medicinar, najčešće zbog nostalgije, odnosno nemogućnosti privikavanja na novu sredinu, iz inostranstva vrati u Srpsku.

Neplaćeno odsustvo

U Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara RS ističu da zato ne iznenađuje što radnici pribegavaju uzimanju godišnjeg odmora ili neplaćenog odsustva pre nego što napuste poslove na kojima su radili.

– Većina ih se snađe u inostranstvu, jer je reč o sposobnim i vrednim ljudima. Međutim, ima i onih koji, bez obzira na dobre uslove rada, ne mogu da se naviknu na život u drugom sistemu, što nije ništa čudno s obzirom na naš mentalitet. Otprilike, svaki deseti se vrati u Srpsku, pa na posao koji je ranije obavljao – kaže predsednik ovog sindikata Ranko Palačković.

Odmorom i neplaćenim odsustvom osiguravaju se, međutim, i radnici iz drugih branši.

Ne razmišlja o povratku

Slobodanka V. iz Banjaluke‚ koja je radila u jednom izdavačkom preduzeću, kaže da je pre odlaska u Nemačku uzela neplaćeno odsustvo od šest meseci.

– Iako imam hrvatski pasoš i ne bojim se nikakvog posla, kad je došlo vreme da idem nije mi bilo svejedno. U Banjaluci sam radila u jednoj privatnoj firmi, gde sam imala solidnu plati, a i uslovi rada su bili zadovoljavajući. Iz bojazni da se u inostranstvu možda neću snaći, nisam raskinula radni odnos, nego sam uzela neplaćeno. Poslodavac mi je, kao dobrom radniku, to dozvolio, iako je znao gde i zbog čega idem. Od tada je prošlo skoro godinu dana, a sad o povratku i ne razmišljam – ističe naša sagovornica.

Godišnje izgubimo jedan grad

Iz BiH je lane samo u Sloveniju i Nemačku zvanično otišlo sedam puta više radnika nego 2013. godine. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, ove dve države su pre tri godine izdale 847, a u 2016. čak 5.857 radnih dozvola.

U Nemačku odlaze medicinske sestre, a u Sloveniju vozači, varioci, zidari i mnoge druge zanatlije.

Uz pomoć rođaka i prijatelja, tokom godine iz BiH u inostranstvo ode i do 40.000 ljudi, što je čitav jedan grad srednje veličine.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.