October 20, 2018

ODLAZI DODIKOV “JARAN”: Hoyt Brian Yee podnio ostavku

ODLAZI DODIKOV “JARAN”: Hoyt Brian Yee podnio ostavku

Al Jazeera Balkans je objavila da je Hoyt Brian Yee, pomoćnik državnog sekretara za evropska pitanja za središnju i istočnu Evropu večeras podnio ostavku. Ovu informaciju za A.J.B. potvrdio je State Department.

Hoyt Brian Yee spada u red američkih diplomata s najduljim angažmanom na Balkanu, aktivan je još od 1993. godine, kada je kao mladi asistent posebnog američkog izaslanika za BiH Charlesa Redmana vodio bilješke na svim ključnim razgovorima i pregovorima za zaustavljanje rata, na kojima se stvarala nova državna arhitektura Balkana i utirao put daytonskom miru pod američkim vodstvom.

Od tada do danas B. Hoyt Yee je na najrazličitijim pozicijama u američkoj diplomatiji ili NATO-u bio vezan uz evropski jugoistok, da bi posljednjih godina postao ključna osoba u State Departmentu za jugoistočnu i srednju Evropu.

Smatra se da je Yee zaslužan što su SAD uvele sankcije predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku. Rasprostranjeno je uvjerenje da je upravo Brian Yee isposlovao da se Dodik stavi na američku “crnu listu”, zbog zastoja BiH na putu u EU za što je optužio Dodika.

Izvor: Buka

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.