October 20, 2018

OLIMPIJAC I TERORISTA Kako su dva rođena brata postali dva različita sveta

OLIMPIJAC I TERORISTA Kako su dva rođena brata postali dva različita sveta

Krvavi napadi u Parizu i Briselu i Olimpijske igre koje će za dve nedelje početi u Rio de Ženeiru imaju nešto zajedničko. Braću Lahraui. Jedan je ime stekao kao ubica i terorista, a drugi pokušava da se dokaže kao sportista. Kako je sudbina tako brutalno razdvoji dva rođena brata?

BRUTAL: Mourad Laachraoui, campeón de Europa de taekwondo. Y su hermano, fue uno de los terroristas de Bruselas.

U trenutku kada se dogodila tragedija, Murad je bio na fakultetu, udaljenom tek nekoliko kilometara od mesta gde je njegov rođeni brat ubio 36 ljudi i ranio više od 300 osoba.

Kada je objavljeno ime i prezime teroriste sa aerodroma, Murad se sledio. Iako nije želeo svojim kolegama da kaže ni reč, i oni su videli tu vest, pa nije prošlo mnogo do trenutka kada su ga pitali da li mu je to neki rođak.

View image on TwitterView image on Twitter

New French nasheed video features Belgian terror suspects Mohamed Belkaid & Najim Laachraoui /

– Mojoj porodici, mojoj mlađoj braći i meni poslednjih nekoliko meseci bili su izuzetno teški. Ranije, kad god bi mi se dogodilo nešto loše u životu, uvek sam uspevao da brzo pređem preko toga, ali ovog puta sve je drugačije. U dalje mi je nezamislivo da je moj brat mogao da uzradi tako nešto – rekao je Murad u intervju za nemački “Špigl”.

Vlasti u Briselu savetovale su Muradovu porodicu da promeni prezime, ali su oni to odbili. Kako kaže, to je prezime njegovog oca i ne želi da ga menja. Pod prezimenom koje danas svi povezuju sa bombašem samoubicom, Murad će nastupiti kao deo belgijskog nacionalnog tima u tekvondou na Olimpijadi u Riu.

Tekvondo nije bio samo Muradova ljubav. I stariji brat Nadžim voleo je tekvondo. Ljubav prema ovom sportu nasledili su oca koji je obožavao filmove sa Brus Lijem.

Da njegovi sinovi ne bi vreme provodili na ulicama dela grada u kome su u glavnom živeli migranti i da kojim slučajem ne bi krenuli stranputicom, otac je odlučuo da ih usmeri ka sportu. Tako je pao izbor na sport koji je mlađeg brata Lahraui odveo na Olimpijadu. Drugi, nažalost, krenuo je baš onim putem koji je njihov otac želeo da izbegnu.

Murad je počeo da se takmiči kada je imao 14 godina. Njegov brat tada je imao 18 godina i prestao je da se bavi sportom. Već tada počeo je često da odlazi u lokalnu džamiju gde je, kako je pokazala istraga, radikalizovan.

– Često je čitao knjige o modernoj politici. Tada se već nismo često viđali jer sam ja provodio mnogo vremena na treninzima. Ali kada smo se viđali, uvek smo imali čemu da se nasmejemo. Nadžim nije bio nesrećan. Živeo je lepo i nije imao nikakvih problema – kaže Murad.

12 personnes privées de liberté en lien avec une mouvance autour de Najim Laachraoui

Nadžim i Murad imaju još nešto zajedničko. Obojica su upisali studije elektromehanike. Prvo Nadžim, a potom Murad koji i dalje student na istom fakultetu. Nadžim se potom zaposlio kao čistač u zgradi Evropskog parlamenta, a nakon toga počeo je privremeno da radi na taksi stanici na aerodromu na kome je godinu dana kasnije detonirao bombu.

Jednog dana početkom 2013. godine, priča Murad, Nadžim je rezervisao kartu od Brisela do Ankare. Sutradan se javio roditeljima i rekao da je u Siriji. Dve nedelje nakon poziva iz Sirije, Muradov otac otišao je u policiju da prijavi svog starijeg sina.

Dok je boravio u Siriji, Nadžim je bio deo Islamske države. U tom periodu živeo je severno od Alepa i učestvovao i borbama u tom regionu. Kasnije, dobio je zaduženje da nadgleda zarobljenike i novinare koje su u zatočeništvu držali islamisti.

Neki od njegovih preživelih zarobljenika posvedočili su nakon napada u Briselu da je Nadžim u vreme dok je bio njihov čuvar bio “najmanje brutalan”, ali i da ne bi “oklevao ni u jednom trenutku ako je trebalo nekoga da ubije”.

Belgijske vlasti raspisale su međunarodnu poternicu za njim u martu 2014. godine.

– Plašili smo se za njega – kaže Murad i dodaje da je pokušavao da kontaktira svog brata preko Fejsbuka, ali da više nije mogao da ga nađe, jer je promenio ime i sve podatke o sebi na toj društvenoj mreži.

Maskr koji je izvršio njegov brat, stavio je veliki teret na leđa porodice Lahraui. Novinari su svaki dana dolazili u njihovu kuću, a Murad, koji je još pre napada bio poznato sportsko ime u Belgiji morao je na neki način da zaštiti porodicu. Zato je odlučio da se obrati javnosti na pres konferenciji.

– Nisam znao šta da im kažem, nisam imao odgovor ni na jedno pitanje, ali sam morao da im se obratim – rekao je Murad.

Murad, koji se trenutno priprema za najveću sportsku manifestaciju na svetu kaže da ni danas ne zna zbog čega je njegov brata počinio nešto tako užasno i brutalno.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.