October 18, 2018

ONI SU ZLATNI AMBASADORI SRPSKE Hor „Srbadija” iz Semberije okićen brojnim medaljama

ONI SU ZLATNI AMBASADORI SRPSKE Hor „Srbadija” iz Semberije okićen brojnim medaljama

Srpsko crkveno pevačko društvo „Srbadija” iz Bijeljine godinama niže uspehe na prestižnim svetskim takmičenjima.

Zlatne, srebrene i bronzane medalje sa horskih festivala samo su neka od brojnih međunarodnih priznanja ovog hora. Da su među najboljima, potvrdili su i na nedavno održanom Međunarodnom takmičenju horova u Barseloni, gde su osvojili dve medalje – zlato u kategoriji duhovne muzike i zlato u kategoriji folklor, u kojoj su bili apsolutni pobednici. Slavu Semberije i cele RS pronose širom sveta, ali adekvatna podrška izostaje.

Međutim, iako su iz Španije doneli dve zlatne medalje, u RS sve je zaprepastila činjenica da su bili jedini hor koji je na svetsko takmičenje u Španiju doputovao autobusom, za razliku od drugih horova koji su putovali avionom. Ipak, umor od dugog putovanja i iscrpljenost nisu pokvarili raspoloženje članovima „Srbadije“ da se izbore za zlatne medalje.

Umetnički direktor „Srbadije“ Stevan Čukić podseća da je rad „Srbadije“ obnovljen 1992. godine u Bijeljini, u gradu u kome je daleke 1898. godine ovo društvo pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve i osnovano.

– Veliki mešoviti hor danas ima oko 80 članova, a isto toliko mališana, uzrasta od četiri do 14 godine, stiče osnovna znanja iz muzičke kulture i pevanja u malom horu. Iznedrili smo mnoge operske pevače i muzičare, koji su nastavili školovanje na prestižnim svetskim muzičkim akademijama – kaže Čukić.

On objašnjava da se na međunarodnoj sceni hor pojavio 2000. godine i da od tada osvaja vrhunska priznanja na prestižnim evropskim takmičanjima u Austriji, Mađarskoj, Italiji i Nemačkoj.

– Najbolje smo rangirani hor na svetskoj rang listi horova koju formira Fondacija „Inter kulutr muzika mundi“. Repertoar hora je izuzetno bogat, a čine ga duhovna i svetovna dela od srednjovekovnih kompozicija – Mokranjčevih i Hristićevih kompozicija do dela savremenih domaćih i svetskih autora, poput Miodraga Govedarice i Svetislava Božića – navodi on. Ističe da se poslednjih godina posvećuje velika pažnja i tradicionalnoj muzici.

S druge strane, uprkos svetskoj slavi i ugledu, stečenom mukotrpnim radom u proteklim decenijama, društvo radi u neadekvatnim uslovima. Vlastite prostorije još uvek nemaju, a zahvaljujući dobroj volji Upravnog odbora Muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“ probe održavaju u njihovim učionicama.

Dirigent Desanka Trakilović, koja je na čelu ovog anasmbla već četvrt veka, kaže da su teški uslovi rada dodatni podstrek za uspeh.

– Moja profesija je da se bavim talentovanim ljudima, ako volite to što radite, rezultati ne mogu izostati. Bez lažne skromnosti kažem da sam kompletan muzički život ovog grada razgranala svojom idejom i voljom. Međutim, „Srbadije” ne bi bilo bez podrške drugih, ma koliko ona bila mala. Moj narod, naša kultura, crkvena muzika, narodna pesma su zaslužili da se čuju u celom svetu, da naš narod bude po tome prepoznatljiv – kaže Trakilovićeva.

Dobre rezultate, postižu, osim talenta i uloženog truda, zahvaljući i činjenici da je većina članova ovog hora ponikla u Dečijem horu, pod dirigentskom palicom Jelene Milićević – Trakilović.

– Sa ovom decom je najlepše raditi, jer se na pravi način neguje kultura njihovog glasa i horskog pevanja. Rado dolaze na probe, uče nove pesmice i spremaju se za nastupe na festivalima, takmičenjima, liturgijama. I druženje i zabava na probama ih motivišu – navodi ona.

Ističe da muzika utiče na razvoj intelekta, kreativnosti i osećaja za lepo te da kod dece pruža samopouzdanje.

– U horskom pevanju deca razvijaju sluh, uče da budu tolerantna, neguju osećaj zajedništva – kaže Milićević – Trakilović.

Pevaju odmalena

Đorđe Manojlović (24) već deset godina peva u „Srbadiji“.

– Došao sam da upotpunim svoje muzičko znanje, a iz toga se rodila ljubav prema horskom pevanju. Volim duhovne i crkvene kompozicije – kaže ovaj mladić.

I srednjoškolka Dunja Savić je kao sedmogodišnja devojčica počela da peva u malom horu.

– Družimo se, putujemo, upoznajemo nove krajeve, običaje, tradiciju drugih naroda. Mi smo u stvari kao jedna velika porodica. Mnogo mi znači što pripadam „Srbadiji“ – kaže Dunja.

„Srbadija“ organizator je i međunarodnog festivala horske muzike „Majske muzičke svečanosti“ koji se od 2002. godine održava u Bijeljini.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.