Opomena iz Srbije omekšala i tvrdoglave roditelje u Srpskoj

Opomena iz Srbije omekšala i tvrdoglave roditelje u Srpskoj

Nakon što je Srbiju zadesila epidemija malih boginja, koja je odnela i dva života, roditelji u Srpskoj u sve većoj meri vakcinišu svoju decu protiv ove bolesti.

To potvrđuju i pedijatri, koji ističu da je strah za zdravlje i živote dece počeo da lomi otpor očeva i majki prema MMR vakcini, koja deluje protiv malih boginja, odnosno morbila, te rubeola i zaušnjaka.

Jedan od razloga je i činjenica da su, po izbijanju epidemija morbila u Srbiji, iz vakcinacionih centara širom RS masovno počeli da pozivaju roditelje da decu dovedu na vakcinu.

Problem je, naime, što je u Srpskoj, ali i u regionu, već dugo na snazi  antivakciona kampanja, koja MMR vakcinu dovodi u vezi sa nastankom ozbiljnih neuroloških poremećaja, pa čak i autizma.

Pojedina udruženja i pojedinci javno pozivaju roditelje da ne vakcinišu svoju decu, pravdajući ovaj apel sumnjom da MMR vakcina može da izazove više štete nego koristi.

Mirjana B. iz Banjaluke kaže da je pre nekoliko dana izvela dete iz vrtića, da bi sanirala prehladu, a sve s ciljem kako bi što pre primilo vakcinu.

– Moja devojčica ima 22 meseca, a sa vakcinacijom nisam žurila, delom zbog toga što je dete često bilo prehlađeno, a delom i zbog informacija da vakcina i nije toliko bezopasna. Međutim, sad nemam nikakvu dilemu, jer nije svejedno kad čujete da je neko dete umrlo od morbila – ističe naša sagovornica.

U Institutu za javno zdravstvo (IJZ) upozoravaju da je za sprečavanje epidemija morbila potrebno da kolektivni imunitet bude bar 94 od 95 odsto. Međutim, u RS obuhvat MMR vakcinom iznosi tek 74 odsto.

Pedijatar Branislav Lolić kaže za naš list da u RS više ne vlada tolika odbojnost prema vakcinaciji, odnosno, da se situacija u ovom pogledu popravlja.

– I roditelji su shvatili da je bolje slušati struku, nego se informisati na internetu. Nažalost, morala je da nam se pred vratima desi epidemija, pa da promenimo svest o značaju vakcinacije, što je apsurdno. Ali, bolje i tako, nego da smo dospeli u poziciju da zavlada epidemija difterije ili tetanus, kad bismo se našli u velikom problemu – kaže Lolić.

U Institutu za javno zdravstvo (IJZ) upozoravaju da bi, ako se trend izbegavanja vakcinacije MMR-om nastavi, moglo da dođe do izbijanja epidemije pomenutih bolesti, koje kod obolelih mogu da dovedu do vrlo ozbiljnih posledica, pa čak i smrti.

– Male boginje mogu da dovedu do upale pluća, upale mozga, slepila, pa čak i do smrtnog ishoda. U sredini u kojoj je izostala vakcinacija, jedan oboleli od malih boginja u proseku zarazi 12 do 18 osoba – kaže epidemiolog u IJZ, Jela Aćimović.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.