October 16, 2018

OPREZ KROZ SRBIJU Policija PRESREĆE i meri prosečnu brzinu na svim autoputevima

OPREZ KROZ SRBIJU Policija PRESREĆE i meri prosečnu brzinu na svim autoputevima

U Srbiji će od sutra početi mjerenje prosječne brzine vožnje na svim dionicama auto-puteva, a saobraćajna policija će kažnjavati sve koji makar i za jedan kilometar prekorače dozvoljenih 120 kilometara na čas.

Brzina će se mjeriti na osnovu prosjeka, odnosno vremena prolaska od jedne do druge naplatne rampe. Na auto-putu su instalirane kamere, a biće povećan i broj vozila “presretača”.

Zbog toga, vozačima neće biti tako lako da, eventualnim zaustavljanjem na sredini dionice, na odmorištu ili benzinskoj stanici, izbjegnu kažnjavanje, ukoliko su, na pojedinim dijelovima vozili brže od maksimalno dozvoljnih 120 kilometara na čas, prenose beogradski mediji.

Minimalno vrijeme potrebno da se ne prekorači prosječnih 120 kilimetara na čas je, na primjer od Beograda do Subotice sat i 34 minuta, a na relaciji Beograd-Šid – 54 minuta.

Vozačima sa srpskim tablicama koji prekorače dozvoljenu brzinu kazna će stići na kućnu adresu, ali će svaki vozač podatak o prosječnoj brzini kojom se kretao moći da vidi na računu na naplatnoj rampi.

Strance će saobraćajna policija zaustavljati na naplatnoj rampi i pisati im kaznu, koju će morati da plate kod najbližeg sudije za prekršaje.

Kazna za vožnju brzinom od 120 do 140 kilometara na čas je 3.000 dinara /oko 25 evra/, dok je za vožnju brzinom od 141 do 150 kilometar na čas 5.000 dinara /oko 42 evra/.

Od 151 do 160 kilometara na čas kazna je 10.000 dinara /oko 84 evra/, a za vožnju brzinom od 161 do 180 kilometara na čas su, osim novčane kazne, predviđena tri negativna poena i mjesec do 12 mjeseci bez vozačke dozvole.

Za “divljanje” auto-putevima brzinom od 181 do 200 kilometara na čas, osim novčane, može biti izrečena i kazna zatvora od jednog do 30 dana, šest negativnih poena i tri do 12 mjeseci bez dozvole.

Za vožnju bržu od 221 kilometar na čas, nema novčane kazne, ali je predviđena zatvorska kazna od 30 do 60 dana, uz 15 negativnih poena i oduzimanje dozvole na period od devet do 12 mjeseci.

/Blic/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.