October 22, 2018

Optužnica za kontraverznu saobraćajku: Vozilom KK “Igokea” usmrtio pješakinju na tranzitu

Optužnica za kontraverznu saobraćajku: Vozilom KK “Igokea” usmrtio pješakinju na tranzitu

Sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv Aleksandra Dobrića (27), zbog krivičnog djela “ugrožavanje javnog saobraćaja”.

– Optuženi se kao učesnik u saobraćaju na putevima, nije pridržavao saobraćajnih propisa i time je ugrozio javni saobraćaj tako da je doveo u opasnost živote ljudi, usljed čega je kod jednog lica nastupila smrt – potvrđeno nam je u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka koje je podiglo ovu optužnicu.

U ovoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u novembru prošle godine poginula je Smiljana Nikodinović (38). Dok je pješačila na istočnom tranzitu u Banjoj Luci, udario ju je automobil “audi A6” kojim je upravljao Dobrić, a od tada su se pojavljivale brojne kotroverze u vezi sa pogibijom ove mlade žene.

U optužnici se ističe da je Dobrić 12. novembra 2017. godine oko jedan sat iza ponoći, upravljao vozilom marke “audi A6”, a koje je “formalno-pravno vlasništvo KK ‘Igokea’ iz Aleksandrovca”.

– U vozilu je bio sam, a upravljao je pod utjecajem alkohola u stadijumu srednjeg pijanstva sa 1,86 grama po kilogramu alkohola u krvi. Te noći je prethodno obilno konzumirao alkoholna pića prilikom proslave diplomskog ispita svog školskog kolege – stoji u optužnici.

Dalje je navedeno da je u kritično vrijeme vozio brzinom od preko 80 kilometara na sat, ulicom Krajiških brigada, gdje je brzina kretanja za sva vozila ograničena na 70 kilometara na sat.

– Nije uopšte obratio pažnju na pješakinju, koja je pod uticajem alkohola u stadijumu teškog pijanstva sa 2,10 grama po kilogramu alkohola u krvi, prelazila kolovoz. Bez kočenja, naletnom brzinom, pješakinju je nabacio na poklopac motora i desnu stranu prednjeg vjetrobranskog stakla, a zatim kroz vazduh snažno odbacio prema naprijed, na udaljenost od oko 54,30 metara od mjesta kontakta sa vozilom. Oštećena je pala na asfalt i odmah je nastupila smrt – navodi se u optužnici.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač i ministar pravde RS Anton Kasipović u martu ove godine su, na poslaničko pitanje Dragana Čavića (NDP) takođe detaljno obrazlagali okolnosti pod kojima je došlo do tragedije.

Čavić je tvrdio da su građani “ogorčeni”, a da je Dobrićev otac “vrlo uticajan čovjek i suvlasnik firme Fruit Eko”.

– Znam i ko je vlasnik vozila kojim je upravljao. Znam i ko je dolazio da interveniše tokom noći da se on oslobodi iz policijskih prostorija – podvukao je tom prilikom Čavić.

U odgovoru Lukača i Kasipovića je istaknuto da je prilikom obavljanja uviđaja utvrđeno da na licu mjesta postoje nadzorne kamere benzinske pumpe Nestro Petrol i da je izuzet snimak, kao i da je
na licu mjesta okružni javni tužilac usmeno naredio lišenje slobode vozača Dobrića.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.