December 11, 2018

Osnovac iz Bijeljine pobednik Šantićevog festivala: “Mostarkom” oduševio žiri i publiku

Osnovac iz Bijeljine pobednik Šantićevog festivala: “Mostarkom” oduševio žiri i publiku

Na 5. Šantićevom festivalu mladih u Mostaru, na kojem su učestvovali stvaraoci iz svih krajeva bivše Jugoslavije, nagradu u konkurenciji osnovnih škola, osvojio je Vojislav Durmanović (15) iz Bijeljine.

Među nekoliko stotina prijavljenih radova, njegova pesma „Mostarka” oduševila je tročlani žiri. Mladi bijeljinski pesnik koji poeziju piše tek nešto više od godinu dana, napisao je 50-tak radova, a da se radi o velikom talentu svedoče i brojna priznanja.

„O Mostaru znam, tebi opet nije lako, ali srca i hrabrosti ti si prepun sav. Tebe okovi i lanci ne mogu da drže, ti vatreni pozive na borbu i ljubav. Još žive tvoje pesme i zato nije šteta. Osvitaćeš svako leto u srcima poeta“. Ovo je stih pesme kojom je Vojislav oduševio tročlani žiri tradicionalnog Šantićevog festivala.

Na konkurs je pristiglo 1.470 radova iz svih zemalja bivše Jugoslavije, a među 30 finalista, Durmanovićeva „Mostarka” je jednoglasno proglašena za najbolju u konkurenciji osnovaca.

– Bio sam srećan zbog toga što sam ušao u finaliste, ali prvu nagradu nisam očekivao. Tema je bila slobodna, ali ja sam bio inspirisan što je festival posvećen Aleksi Šantiću i ostalim mostarskim pesnicima. I inspirisan sam Mostarom kao gradom, koji je, po meni, prestonica srpske poezije. Prvo sam pisao prozu, a onda je poezija zaiskrila – rekao je Vojislav.

Kaže da je od malena voleo da čita, najviše Dučića i Šantića, Osmana Đikića i Vladislava Petkovića Disa, od modernih pesnika Matiju Bećkovića.

Poeziju piše tek nešto više od godinu dana, a odmalena je bio zaljubljenik u prozu.

Najveći podstrek za svoj rad, pored porodice, Vojislav je dobio od nastavnice srpskog jezika Mirjane Lazarević, koja vodi literarnu sekciju u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u kojoj pohađa deveti razred.

– Vojislavova poezija je prelepa. Uglavnom su to rodoljubive i ljubavne pesme, ispunjene divnim osećanjima. Piše veoma zrelo za svoje godine. Na časovima literarne sekcije razgovaramo o njihovim delima, ali radove mojih mladih književnika ne ispravljam i ne menjam im smisao. Želim samo da budem vetar u leđa ovim mladim i talentovanim ljudima ljudima – kaže Lazarevićeva.

Pored nagrade na Šantićevom festivalu mladih pesnika, Vojislav je dobijao priznanja na svakom takmičenju na kojem je učestvovao.

Pobednik je nedavno održanog jubilarnog 10. literarnog konkursa „Republiko Srpska u srcu te nosim, sa tobom se ponosim“, koji tradicionalno organizuje Boračka organizacija grada Bijeljina.

Osvojio je i nagradu na književnom konkursu Društva „Sveti Sava“ u Beogradu na kojem je učestvovalo više od 320 učenika osnovnih i srednjih škola iz Srbije, Republike Srpske, Francuske i Švajcarske.

Radovi u belgijskom zborniku

Radovi Vojislava Durmanovića biće objavljeni u belgijskom zborniku pesama, u kojem se objavljuje poezija pesnika iz celog svijeta.

Jedna od najvećih želja talentovanom osnovcu je da sve svoje pesme objedini i objavi u jednom svom zborniku.

Izvor: Blic/Klix

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.