August 06, 2020

OTKRIVAMO Agenti FBI ulaze u istragu o KRIMINALU POLITIČARA u BiH

OTKRIVAMO Agenti FBI ulaze u istragu o KRIMINALU POLITIČARA u BiH

Stručnjaci američkog FBI i tužilaštva SAD dolaze u Sarajevo kako bi pomogli u prikupljanju dokaza o navodnom kriminalu domaćih političara, saznaje “EuroBlic”.

Ovo nam je indirektno potvrdio i ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, koji se nalazi u višednevnoj poseti SAD.

Ističući da je u razgovoru sa čelnicima pravosudnih i istražnih institucija SAD dobio obećanje da “tim američkih eksperata” uskoro dolazi u BiH, Mektić tvrdi da bi najkasnije za nekoliko dana trebalo da otpočne dogovorena saradnja.

– Od glavne tužiteljke SAD Lorete Linč dobio sam garancije da će nam pružiti svaku vrstu pomoći kako bi počeli sa ozbiljnom borbom protiv kriminala i korupcije. Za nekoliko dana u Sarajevo će doći američki eksperti koji će domaćim tužiocima i policijskim agencijama pomagati u toj borbi – najavljuje Mektić.

Dragan Mektić

Foto: S Pasalic / RAS Srbija Dragan Mektić

Podsećamo da je “EuroBlic” još pre nešto više od dva meseca prvi objavio da su Amerikanci, preko svoje ambasade u Sarajevu, ponudili pomoć istražnim organima u BiH oko prikupljanja dokaza u predmetima koji se odnose na navodnu umešanost političara iz RS i FBiH u kriminalne afere.

Izvori „EuroBlica“ tada su otkrili da je aktuelni ministar bezbednosti BiH, kao prilog svojim tvrdnjama da je suspendovani glavni tužilac BiH Goran Salihović “mešetar”, koji je, navodno, ometao istrage u korupcionaškim aferama, članovima Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) BiH dostavio podatke o Salihovićevom navodnom odbijanju da Amerikancima preda informacije o američkom državljaninu Slobodanu Pavloviću, vlasniku “Pavlović banke”.

Goran Salihović

Foto: Dejan Božić / RAS Srbija Goran Salihović

Protiv Pavlovića se, inače, u Tužilaštvu BiH već duže vodi istraga zbog navodnih malverzacija prilikom odobravanja kredita od 750.000 evra predsedniku RS Miloradu Dodiku za kupovinu vile na Dedinju.

– Amerikanci su preko svoje ambasade u Sarajevu još početkom 2016. ponudili pomoć u prikupljanju dokaza protiv Pavlovića. Iako je zbog toga u BiH bio doputovao i “specijalista” američkog FBI za finansijske malverzacije, Salihović je odbijao saradnju – tvrde naši sagovornici.

Spasić: SAD ne traže dozvolu

Bivši  visoki funkcioner Službe državne bezbednosti SFRJ i Srbije Božidar Spasić tvrdi da Amerikancima nije potrebna bilo čija dozvola za prikupljanje poverljivih podataka.

– Ako žele da nekog diskredituju i optuže za neko stvarno ili izmišljeno delo, Amerikanci će to i uraditi. Za to im ne treba dozvola bilo koga u BiH – kaže Spasić.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.