October 17, 2018

Otkrivena tajna Bermudskog trougla: Brodove i avione gutaju eksplozije metana

Otkrivena tajna Bermudskog trougla: Brodove i avione gutaju eksplozije metana

Otkriće ogromnog podvodnog kratera na dnu Barencovog mora moglo bi da bude logično objašnjenje nestanka brodova u Bermudskom trouglu. Slični podvodni procesi koji se dešavaju tamo, vrlo je vjerovatno da se dešavaju i u predjelu Bermudskog trougla

Naučnici nagađaju da su ovi krateri široki po 800 metara nastali zahvaljujući velikim količinama metana, koji je najvjerovatnije dospio s obala gasom bogate Norveške, koje su se dugo taložile da bi na kraju eksplodirale ostavljajući za sobom ogromne rupe.

Oblast s kraterima je vjerovatno najveće žarište metana koje se oslobađa u plitkoj morskoj vodi. Krateri nastali eksplozijom predstavljaju potencijalno velik rizik po plovidbu brodova u Barencovom moru.

Oni također mogu da predstavljaju uzrok nestanka brodova i letjelica, tvrde naučnici.

Ova oblast se proteže od sjevera Atlantskog okeana, preko Floride, pa do Portorika. Ruski naučnik Igor Jelcov je izjavio da je Bermudski trougao nastao kao posljedica reakcija podvodnog gasa.

– Ove reakcije mogu biti izuzetno snažne poput nuklearnih – napominje on i dodaje, “to doprinosi zagrijavanju okeana i potonuću brodova u vodama pomiješanim s velikom količinom gasa”.

Bermudski trougao, poznat i kao Đavolji trougao, oblast je u Atlantskom okeanu u kojoj je nestala nekolicina letjelica i plovila.

Neki ljudi smatraju da uzrok ovih nestanaka nije mogla biti prosta ljudska greška ili slučaj, nego djela viših sila, vanzemaljaca i sl., što je Bermudski trougao svrstalo u česte teme naučne i druge fantastike.

Iako postoji značajna količina dokumentacije koja objašnjava brojne od slučajeva nestanaka i dokazuje da su mnogi od njih preuveličani ili lažno prikazani, kao i izvještaji zvaničnih agencija koji pokazuju da se priroda i broj nestanaka u ovoj oblasti ne razlikuje značajno od drugih oblasti u okeanu, ipak neki od nestanaka nisu razjašnjeni, što predstavlja stalan izvor inspiracije za ljude koji vjeruju u paranormalne pojave.

Čest problem kod osoba koje ne prihvataju naučna objašnjenja nestanaka u Bermudskom trouglu je što očekuju jedinstven uzrok svih nestanaka, ali po prirodi stvari svaki slučaj je imao vlastite uzroke.

/informer.rs/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.