October 17, 2018

Otvorene Zimske olimpijske igre

Otvorene Zimske olimpijske igre

Južnokorejski predsjednik Mun DŽae In proglasio je danas otvorenim Zimske olimpijske igre u Pjongčangu, na kraju ceremonije tokom koje su sportisti dvije Koreje zajedno ušli na olimpijski stadion.

Olimpijski plamen upalila je južnokorejska klizačica Kim Juna. Baklju su joj predala dva člana zajedničkog hokejaškog tima Sjeverne i Južne Koreje.

Više od 2.900 sportista iz 92 zemlje takmičiće se u narednim danima u malom skijaškom centru na istoku Južne Koreje.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah je u govoru pozdravio sportiste i gledaoce širom svijeta i ukazao na simboličan značaj zajedničkog defilea sportista dvije Koreje.

“Dragi sportisti, sada je na vama red! Vi ćete nas inspirisati da živimo zajedno u miru i harmoniji uprkos svim našim razlikama. Inspirisaćete nas nadmetanjem za najveću čast u olimpijskom duhu izvrsnosti, poštovanja i fer-pleja”, rekao je Bah.

On je posebno apelovao da učesnici takmičenja poštuju pravila i “ostanu čisti”, prenio je “Gardijan”.

Tokom spektalularne dvočasovne ceremonije prikazani su plesovi, tradicionalne borilačke vještine i vatromet, a potom su na stadion ušli članovi svih reprezentacija.

Veliku pažnju privukao je nosilac zastave iz Toga, koji je bio go do pojasa, uprkos temperaturi od minus tri stepena Celzijusova.

Riječ je o Piti Taufatofuu, koji je učestvovao na Ljetnjim olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru prije dvije godine kao član tekvondo tima, a sada se kvalifikovao u disciplini kros-kantri skijanja, iako je snijeg prvi put vidio prije dvije godine.

(Agencije)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.