September 23, 2018

Ova srpska crkva čuva šaku i plave uvojke Svetog Đorđa

Ova srpska crkva čuva šaku i plave uvojke Svetog Đorđa

Koščice šake Svetog Đorđa voštane boje i deo kože glave sa plavim uvojcima u Prokuplje je u kovčežiću doneo Mile Pešić

Crkva Svetog Prokopija, Prokuplje, deo moštiju Svetog Đorđa
Foto: Telegraf

U Crkvi svetog Prokopija u Prokuplju, pored moštiju sveca po kom je ova svetinja dobila ime, nalazi se i deo moštiju Svetog Đorđa, koji se danas obeležava kao slava mnogih Prokupčana. Njih je doneo Mile Pešić krajem 19. veka.

Mošti Svetog Georgija, ratnog zaštitnika Nemanjića, prevalile su dug put do Prokuplja iz Starog Rasa iz Nemanjića, zadužbine Đurđevih stupova.

Manastir su Turci razrušili 1689. godine i verovalo se da su relikvije uništene, sve do 1880. kada je u prokupačku crkvu došao Mile Pešić, rodom iz sela Lopižnje kod Sjenice. On je doneo kovčežić obložen purpurnim brokatom, bogato izvezen koncem i u njemu koščice šake Svetog Đorđa voštane boje i deo kože glave sa plavim uvojcima.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Prema rečima protonamesnika i starešine prokupačke crkve Svetog Prokopija Nikole Ilića, Pešići su zavetovani da mošti predaju najbližoj crkvi, čim se Srbija oslobodi od Turaka.

– Sava Pešić je pred turskim zulumom otišao iz Lopižnje, i doselio se u Pretrešnju kod Blaca. Zavet je preneo na sina koji je doneo mošti u crkvu u Prokuplju. Sudbina je odredila da u ratničkoj Toplici počivaju mošti dvojice svetih ratnika Prokopija i Georgija, koji su bili vojvode cara Dioklecijana, i obojica su stradala zbog hrišćanske vere iste 303. godine – naglašava starešina Ilić.

I danas, kao najznačajnije relikvije, mošti svetih ratnika i velikomučenika Prokopija Jerusalimskog i Georgija Pobedonosca iz Kapadomije, počivaju u našoj crkvi, koja je najstariji srpski pravoslavni hram posle crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Rasu.

Izvor: Telegraf

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.