September 21, 2018

Ovim zemljama prijete katastrofalni zemljotresi, a jedna od njih nam je jako blizu VIDEO

Ovim zemljama prijete katastrofalni zemljotresi, a jedna od njih nam je jako blizu VIDEO

Nakon četiri snažna potresa u 2017. godini, koji su bili jači od 7 stepeni po Rihteru, naučnici za predviđaju da će ove godine biti dvostruko više takvih katastrofalnih potresa.

Da podsjetimo, potres od 7,9 stepeni zadesio je u januaru 2017. obalu Aljaske, u Hondurasu je bio potres jačine 7,6 Rihtera, u Peruu je jačina potresa bila 7,1., a onda je došao je Meksiko pogodio zemljotres snage 7,2 stepene.

U ovim zemljotresima bilo je mnogo žrtava, zbog čega su se naučnici pokušali da nađu odgovor pitanje šta nas čeka u budućnosti. Na osnovu geografskih podataka i uzoraka vjerovatnoće geolozi predviđaju da nas ne čeka ništa dobro, čak naprotiv. Oni najavljuju da će se ove godine dogoditi čak dvostruko više zemljotresa.

Prema tvrdnjama naučnika to je zbog jake veze između brzine rotacije Zemlje i seizmoloških aktivnosti. Od 2011. planeta se okreće sve sporije, a ta promjena, iako minimalna, može da pokrene intenzivne aktivnosti u unutrašnjosti Zemlje.

Američki naučnici napominju da je usporenje Zemljine rotacije u pet slučajeva dovelo do dvostrukog povećanja broja jakih zemljotresa, kaže se u izvještaju Rodžera Bilema sa Univerziteta Kolorado i Rebeke Bendik sa Univerziteta Montana.

“Zemlja nam šalje petogodišnje predznake za buduće potrese”, kaže Bilem.

“Tako možemo da zaključimo da ćemo ove godine imati veliki broj zemljotresa”.

Vorld risk riport je za 2016. godinu objavio je da je najnesigurnija zemlja na svijetu Vanuatu, ostrvska državica u Tihom okeanu kojoj prijete prirodne katastrofe poput zemljotresa, vulkanske erupcije i ciklona. zatim su na meti Tonga, Filipini, Gvatemala i Bangladeš.

Albanija je prema tim podacima najrizičnije područje u Evropi i prema opasnosti od prirodnih katastrofa nalazi se na 40. mjestu.

U samom vrhu je i Holandija. Hrvatska i Slovenija su u grupi sigurnijih zemalja od katastrofa, a nalaze se na 125. odnosno 134. mjestu na listi koja obuhvata 171 zemlju.

Srbija se nalazi na 68. mjestu najnovije liste, Bosna i Hercegovina na 91., a Makedonija na 98. mjestu.

Katar je najsigurnija zemlja na svijetu, a slijede Malta, Saudijska Arabija, Barbados i Grenada.

(Dejli Mejl)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.