Februar 25, 2020

Ovo je pet najčešćih razloga zašto vas svrbi koža

Ovo je pet najčešćih razloga zašto vas svrbi koža

Svrbež kože je neugodan, iritantan sjećaj zbog kojega se želite počešati. Čini se jednostavno – kada vas svrbi počešete se. No, svrbež kože, odnosno pruritus, može imati niz uzroka.

Suva koža

Koža je često suva za vrijeme hladnih i zimskih dana, ali pojavljuje se i za vrijeme visokih temperatura. Kožu bi trebalo češće hidratizovati kako biste prevenirali pojavu svrbeža. Osjećaj se uglavnom javlja na nogama, rukama i trbuhu, a vrlo lako nestaje promjenom životnoga stila.

Dermatitis

Glavni uzroci dermatitisa su spojevi koji izazivaju iritacije i alergije. Kontaktni dermatitis nastaje u kontaktu s alergenima poput deterdženta, sapuna, kozmetike i sintetičkih mirisa. Može izgledati kao osip ili kao opekotina, a uglavnom je na rukama. Svrbež može biti i vrlo jak te je koža crvena i upaljena, a ponekad može i peći. U tom slučaju posjetite ljekara.

Alergije

Alergije takođe vrlo čest uzrok svrbeža kože. Možete osjetiti svrbež na svim dijelovima tijela, odnosno na onom na kojem dođe do alergijske reakcije.

Alergija na mačju dlaku uglavnom ima reakciju svrbeža na licu, vratu i gornjem dijelu prsa, dok se alergija na pse javlja nakon milovanja, a još češće nakon kontakta sa psećom slinom. Osip se može pojaviti bilo gdje na tijelu.

Netolerancija na određenu vrstu hrane izaziva reakciju svrbeža uglavnom na nosu, odnosno upale se sinusi te postanu bolni i svrbe. Uglavnom sve alergije izazivaju svrabež poput onih na mlijeko, lijekove, sunce i biljke.

Psorijaza

Psorijaza je kožni poremećaj koji uzrokuje ubrzani razvoj ćelija na površini kože. Koža se tada zadeblja, a simptomi su svrbež, suhoća i crvene mrlje. Ne postoji adekvatno liječenje za ovu bolest, ali rano otkrivanje može omogućiti oboljelom da se podvrgne tretmanima koji zasutavljaju rast ćelija kože te im pružaju olakšanje.

Lijekovi

Reakcija na neke lijekove, poput antibiotika, može rezultirati osipom i osjećajem svrbeža po većoj površini tijela.

Iako su neki od razloga bezopasni, drugi su ipak vrlo opasni za zdravlje i život te bi bilo najbolje kada primijetite svrabež i mrlje po tijelu da odmah posjetite ljekara.

(ordinacija.vecernji.hr)

foto:nezavisne

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.