PAD POVERENJA Roditelji traže promenu politike vakcinisanja u BiH

PAD POVERENJA Roditelji traže promenu politike vakcinisanja u BiH

Kod određenog broja dece u BiH vakcinacija je izazvala katastrofalne posledice, tvrde u Udruženju roditelja teško obolele dece BiH.

Naglašavaju da su se do sada suočili sa oko 200 slučajeva teških komplikacija nakon primanja vakcine. Predsednica ovog udruženja Jagoda Savić kaže da je reč o teškim neurološkim oštećenjima. Dodaje da u ovom udruženju nisu protiv vakcinacije, ali da je krajnje vreme da nadležni prestanu da kriju da ona može da izazove ozbiljne posledice po zdravlje dece.

– Treba menjati kalendar vakcinacije, gde određene vakcina ne treba davati bebama koje su tek rođene, nego kad budu malo starije i kad im je organizam jači. S druge strane, van pameti je detetu istovremeno davati nekoliko vakcina različitih proizvođača, kao što je slučaj sa DTP vakcinom. To je prejako za njihov organizam i tu dolazi do komplikacija – ističe Savićeva.

Smatra da decu u ranom uzrastu treba vakcinisati samo protiv virusa koji u širenju imaju epidemiološki karakter.

– Time bi se polovina vakcina koje se daju u prvoj godini života odgodila za stariju dob. Činjenica je da se, zbog nepoverenja, sve manje roditelja u BiH odaziva vakcinaciji. Višegodišnjim radom uspeli smo da utvrdimo uzročno–posledičnu vezu između vakcinacije i pojave oboljenja, što je osnov da tražimo sankcionisanje odgovornih – kaže Savićeva.

U Institutu za javno zdravstvo (IZJZ) RS, s druge strane, smatraju da je, u konkretnom slučaju, teško utvrditi da je neka po život opasna reakcija baš posledica vakcinacije.

– Naime, takva stanja javljaju se i nezavisno od davanja vakcina. Do pune istine da li je neka vakcina povezana s određenom pojavom može se doći samo na populacionom nivou, merenjem rizika među milionima vakcinisanih i nevakcinisanih osoba – ističe dr Jela Aćimović iz Službe za epidemiologiju u IZJZ.

Naglašava da imunizacija predstavlja najefikasniju meru u borbi protiv vakcinabilnih zaraznih bolesti.

– Protiv većine njih ne postoji adekvatan lek, čime prevencija u vidu vakcinacije dobija još veći značaj – objašnjava dr Aćimović.

Zakon jasan

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti RS propisuje da je vakcinacija dece i omladine obavezna protiv deset zaraznih bolesti, kao i odgovarajće kaznene odredbe za nevakcinaciju.

– U nekim zapadnim zemljama vakcinacija se ne smatra obaveznom, ali se dete koje nije vakcinisano ne može upisati u vrtić i školu, niti se osoba može zaposliti, ako nije vakcinisana protiv određenih bolesti – ističe dr Aćimović.

Izvor: BLIC

About The Author

Related posts

1 Comment

  1. NoName

    U stranim zemljama, tačnije u Njemačkoj, se dijete MOŽE upisati u školu ili vrtić a posle i zaposliti iako je nevakcinisano!

    Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.