September 23, 2018

Patrijarh protiv rijaliti programa

Patrijarh protiv rijaliti programa

Poglavar SPC besan zbog rijaliti programa jer, kako kaže, rijaliti programi i njihovi takmičari razaraju naše društvo koje kao takvo nema budućnost!

Patrijarh srpski Irinej u velikom božićnom intervjuu govorio je naciji o ključnim problemima i izazovima sa kojima se Srbija danas suočava i naglasio da bi, po njegovom mišljenju, rijaliti programi trebalo biti zabranjeni! Na pitanje koji su to problemi savremenog društva, on je odmah osuo paljubu po najgledanijim programima u zemlji.

Taj rijaliti nema smisao! Čudim se što je to uopšte dozvoljeno! Valjda da se pokaže sloboda, ali nije sloboda biti podložen svakom zlu. Zaista je čudno ko plaća te ljude koji borave u rijalitiju i šta je njihov smisao. Moralne vrednosti nažalost više nisu na ceni, čujem neki mladi svet koji se hvali svojim porocima, a nekada je lepota devojke bila u njenoj čestitosti, u obrazu devojačkom, poštenju… Nažalost, danas to nisu vrline i to je ono što je problem našega vremena. Mnogi narodi istorijiski nisu propali zbog siromaštva, nego zbog besa i suviše uživanja, a to preti i današnjem naraštaju. Previše se gleda materijalni interes, za to se žrtvuju i čast, i obraz, i poštenje. Porodica nam je u vrlo velikoj krizi, a samim tim razbijeno je i društvo! Takvo društvo, nažalost, nema budućnost – rekao je poglavar SPC-a u intervjuu za TV „Hram“.

Govoreći o položaju Srbije i odnosima sa Istokom i Zapadom, on je jasno poručio da mi ne sedimo na dve stolice.

– I državni vrh, i narod, i Crkva žele mir sa svima. Mi sedimo na svojoj stolicu kada je reč o tome da smo između Istoka i Zapada i sa te stolice znamo ko su nam prijatelji, ali se trudimo da budemo dobri i sa drugima. Dosta su nas bombardovali, dosta smo ratovali…

Crkva rekla svoje o dijalogu!

Komentarišući unutašnji dijalog o Kosovu koji je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić, patrijarh srpski kaže da je SPC već rekla svoje.

– Kada je reč o unutrašnjem dijalogu, Crkva se već izjasnila. Mi ne možemo zamisliti Srbiju bez Kosova i Metohije – poručio je patrijarh Irinej.

Kada je reč o položaju Srpske pravoslavne crkve u regionu, patrijarh Irinej je za crkvenu televiziju rekao da tu postoji dosta problema.

– Ima ih, ali nisu nerešivi. Postoji problem sa Makedonijom, nezrelo je što su tražili da im majka crkva bude Bugarska, a sa druge strane u Hrvatskoj se i dalje dešavaju nemili događaji, a Crkva na to ćuti – rekao je on.

Upitan da li je vreme za posetu poglavara rimokatoličke pape Franja Srbiji, patrijarh kaže…

– Baš zbog svih odnosa istorijiskih koji su i dalje sveži i bliski, smatramo da još tome nije prilika… – zaključio je on.

Najveća čast ženi je da rađa

Ptrijarh je govorio i o problemu nataliteta.

– Jedan mlad sveštenik ima 18 dece i ne zna se koje je od kojeg lepše, on potiče iz porodice s isto toliko dece. Rađanja dece mnogi se lišavaju iz svog ličnog komoditeta. Ima vrlo imućnih koji imaju jedno, dvoje ili nijedno dete. Ali me raduje što je najveći prirodni priraštaj Srba na Kosovu, iako nas je tamo malo ostalo. O problemu nataliteta svako mora da razmišlja – oni koji su stručnjaci u toj oblasti i koji to prate i računaju, kažu da ćemo već za 50 godina biti manjina u Srbiji. A danas roditelji čine ono što ni životinje ne čine, u životinjskom svetu nema ubistava. Pogledajte kako životinja kada okoti neki život, trči i brani ga, kokoška je u stanju da skoči i spreči da bilo ko priđe piletu njenom. Jednom sam rekao da je žena dužna da rađa, ne samo da je dužna, to je najveća čast – rekao je patrijarh.

(Alo)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.