Decembar 14, 2019

PDP PRELOMIO Ivanić kandidat za predsednika Srpske

PDP PRELOMIO Ivanić kandidat za predsednika Srpske

Počasni predsednik PDP Mladen Ivanić do kraja ovog meseca biće promovisan kao kandidat te partije za predsednika Republike Srpske, saznaje „EuroBlic“.

Naši izvori otkrivaju da će Ivanićeva kandidatura najverovatnije biti ozvaničena 28. januara, odmah posle sednice Glavnog odbora PDP, koja bi trebalo da bude održana tog dana.

Naši sagovornici ističu da su rukovodstvu te političke stranke nedavno prezentovani i stavovi svih opštinskih odbora koji su, prema njihovim rečima, ogromnom većinom podržali Ivanićevu kandidaturu za predsednika Srpske na predstojećim opštim izborima.

– Više od 50 gradskih i opštinskih odbora PDP širom Republike Srpske podržalo je Ivanića kao kandidata za predsednika RS. Uzimajući u obzir i nedavne rezultate ankete Saveza za promene, koja je pokazala da počasni predsednik PDP od svih opozicionara uživa najveće poverenje među biračima, trebalo bi da se dogodi pravo čudo pa da Ivanić ne prihvati preporuke svoje partije i ne kandiduje se za fotelju u Palati Republike – tvrde naši sagovornici.

Oni dodaju i to da bi posle zvanične potvrde Ivanićeve kandidature čelnici PDP trebalo da se sastanu s liderima ostalih opozicionih stranaka, pre svega SDS, kako bi se što pre dogovorio termin objavljivanja imena kandidata iz te partije za poziciju srpskog člana Predsedništva BiH.

– U PDP smatraju da bi s predizbornom kampanjom trebalo da se počne što pre. Kako stvari sada stoje, Mirko Šarović je naizgledniji kandidat SDS za Predsedništvo BiH, tako da bi dvojac Ivanić-Šarović trebalo da na izborima iznese najznačajnije pojedinačne kandidature Saveza za promene – ističu naši sagovornici.

Odluka 28. januara

Predsednik PDP Branislav Borenović za „EuroBlic“ je potvrdio da bi sednica glavnog odbora te partije trebalo da bude održana 28. januara, kao i to da će navedenog dana PDP objaviti ime svog kandidata za jednu od najznačajnijih izbornih funkcija.

– Tačno je da bi na toj sednici trebalo da donesemo odluku o našem kandidatu za funkciju predsednika RS ili srpskog člana Predsedništva BiH. Do tada bi, takođe, trebalo da budu poznata i neka imena koja će se nalaziti na izbornim listama naše partije – kaže Borenović.

„EuroBlic“ je, podsećamo, početkom januara prvi objavio konačne rezultate višemesečnog istraživanja javnog mnjenja koje je naručio SzP, a koji bi trebalo da posluže za određivanje kandidata opozicije za predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH. Prema rezultatima tog istraživanja, Ivanić je ubedljivo najpopularniji političar iz opozicije jer je osvojio prvo mesto među ponuđenim kandidatima u obe ciljne kategorije – i za poziciju predsednika RS i za srpskog člana Predsedništva BiH.

Na pitanje anketiranima koga smatraju za najboljeg kandidata na sledećim izborima ispred Saveza za promene za predsednika RS, najveći broj, odnosno njih 19 odsto izjavilo je da je to Mladen Ivanić.

Vladajući na čekanju

O kandidatu koji će ispred SDS biti nominovan za jednu od dve najznačajnije izborne funkcije juče je u Istočnom Sarajevu raspravljalo predsedništvo najveće opozicione partije u RS.

Za razliku od opozicije, koja je blizu toga da zvanično obelodani imena svojih kandidata za predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH, u vladajućoj koaliciji u Srpskoj, kako saznajemo, još nisu počeli ozbiljni pregovori između koalicionih partnera o toj temi.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.