Decembar 14, 2019

Pitali smo sveštenike: Da li je “po veri” da se trudne devojke udaju u crkvi

Pitali smo sveštenike: Da li je “po veri” da se trudne devojke udaju u crkvi

Crkveni brak iz prvog pokušaja ne uspe da sklopi i do stotinu parova godišnje. Zbog različitih bračnih smetnji drugu šansu oni traže kod nadležnih episkopa, čija je posebna dozvola uslov da bi mogli pred oltar. Jedna od najčešćih smetnji je trudnoća.

Mnogi smatraju da je greh ako se žena venča u crkvi dok je u drugom stanju. Ipak, istina je malo drugačija.

Pozvala sam sveštenika kako bi mi objasnio šta je ispravno.

– Pre nekoliko nedelja mi je poslao jedan mladić iz inostranstva mejl i tražio mi savet – započeo je priču sveštenik Luka.

Prenosimo vam njegovo pitanje u celosti:

– Jedno pitanje me muči već neko vreme. Moja devojka i ja smo vernici. Tokom našeg zabavljanja maštali smo o tome da se venčamo u crkvi. Međutim, imali smo odnose pre braka, iako je to greh. Ne iz puste želje, već iz ljubavi. Ta beba nije neželjena, ona je plod naše ljubavi i mi smo je planirali, ali možda tek za nekoliko meseci. 

– Razgovarali smo sa sveštenim licima. Tek sad nam ništa nije jasno, jedni odobravaju, dok drugi ne dozvoljavaju da se trudna žena venča u crkvi. Voleo bih da znam šta je ispravno – ovakva pitanja su svakodnevna, rekao nam je sveštenik Makarije.

Sveštenik Luka je odgovorio kratko i jasno.

– Možete i trebalo bi da se venčate i to što pre. Dete treba da se rodi u blagoslovenom braku! 

Ovo nije prvi brak koji je sveštenik Luka blagoslovio.

– To je samo jedan od predbračnih smetnji. Par je dužan da ode kod parohijskog sveštenika i da traži blagoslov od njega. Pre svakog braka postoji “ispit” koji par mora da prođe. Problem nastaje samo ako žena nosi dete nekog drugog muškarca, onda je crkveno venčanje nemoguće – istakao je sveštenik.

Ipak, ima i onih koji misle drugačije. Aleksa, član crkvenog hora ispričao je za Telegraf svoje mišljenje:

– Dugogodišnji sam član crkvenog hora, imao sam priliku da mnogo puta vidim kako sveštenici venčavaju mladence iako je mlada u poodmakloj trudnoći. Sveštenik je to mogao i ranije da vidi. U crkvenom pravu je najstrožije zabranjeno pristupiti svetoj tajni braka, ako je mlada u blagoslovenom stanju – istakao je Aleksa.

Ipak, sveštenici smatraju da je najbitnije da je dete napravljeno iz ljubavi. Sve ostalo je manje važno.

– Verujem da će svaki sveštenik da vam izađe u susret, pa i nama je u interesu da dete bude rođeno u braku koji je pre toga dobio blagoslov od Boga. Ljubav je najbitnija! Venčao sam takve parove i smatram da sam dobro postupio – zaključio je sveštenik.

/TELEGRAF/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.