August 14, 2020

Počelo suđenje za Bobar banku

Počelo suđenje za Bobar banku

Darko Jeremić i 14 drugih optuženih u slučaju „Bobar banka“ koristili su depozite koje nisu smjeli za kreditiranje preduzeća povezanih sa Bobar grupacijom, navodi se u optužnici koja je pročitana na početku suđenja pred Državnim sudom.

Tužilaštvo tereti Darka Jeremića, člana Nadzornog odbora Bobar banke, da je organizovao i rukovodio zločinačkom organizacijom od jula 2009. do novembra 2014. godine. Jeremić se tereti i za pranje novca.

Optužene Tužilaštvo BiH tereti da su koristili deponovana sredstva desetina javnih preduzeća, Vlade Republike Srpske i Brčko Distrikta, opština, termoelektrana, fondova, Uprave za indirektno oporezivanje i drugih koja nisu bila predviđena za kreditiranje firmi povezanih s “Bobar bankom” za kredite firmama iako su znali da one nisu u mogućnosti da kredite vraćaju.

Krediti su davani bez mišljenja stručnih službi banke, navodi se u optužnici. Optužnica navodi da su Jeremić i drugi na ovaj način oštetili deponente banke i izazvali uznemirenost i strah među stanovnicima BiH i nanijeli štetne posljedice po ugled države.

Najviše kredita odobreno je firmi ”Bobar Autosemberija”, čiji je Jeremić bio direktor, iako ova firma nije bila sposobna da vraća kredite i već je bila prezadužena, navodi se u optužnici.

Jedan od najvećih kredita ovoj firmi od deset miliona maraka dodijeljen je početkom 2014. godine, bez adekvatnih sredstava osiguranja, navodi se u optužnici. Nakon proglašenja likvidacije “Bobar banke” po ovom kreditu ostalo je nenaplaćeno 10,7 miliona KM.

“Bobar banka” je tokom pet godina dodijelila 74 miliona maraka i 14 miliona eura povezanim preduzećima ”Bobar Autosemberija”, ”Bobar Group”, ”Elvako” Bijeljina, ”TP Progres” Janja, ”Sempet Mont” Zvornik, ”Grafokomerc” Trebinje, ”Taubinger Elektrik” Foča, ”Univerzal” Bijeljina, ”BMD” Janja, ”Holding Drinatrans” Zvornik, ”Teslić prevoz”, ”Preduzeće za građenje, projektovanje i inžinjering” Bijeljina, navodi se u optužnici.

Kada je kreditna izloženost “Bobar banke” prema povezanim preduzećima prešla zakonski dozvoljenu granicu, navodi se u optužnici, novac iz banke je u povezana preduzeća prebacivan putem drugih banaka i pozajmnica.

Tako je “Bobar banka” u decembru 2013. godine dodijelila dva kredita od po tri i po miliona evra dvjema povezanim firmama Jadranske banke iz Šibenika. Zauzvrat je Jadranska banka dodijelila kredit od četiri miliona evra firmi ”Holding Drinatrans” i kredit od tri miliona eura firmi ”Bobar Autosemberija”.

Nakon likvidacije banke nenaplaćeni dug Bobar banke po ovim kreditima je ostao 14,9 miliona maraka, navodi se u optužnici.

U optužnici se navodi i da je “Bobar banka” u nekoliko navrata davala kredite kompanijama koje su prije ili nakon dodjele kredita davale pozajmnice povezanim kompanijama.

“Bobar banka” je tako, bez ikakvih sredstava obezbjeđenja, dala kredit veći od dva i po miliona KM Autoservisu Bane iz Zvornika, koji je taj kredit dao kao pozajmicu ”Bobar Autosemberiji”. Nenaplaćeni dug Banke po ovom kreditu iznosi gotovo tri miliona KM, stoji u optužnici.

U septembru 2013. godine, “Bobar banka” je oročila 3,6 miliona evra u Crnogorskoj komercijalnog banci u Podgorici. Banka iz Podgorice je potom u nekoliko navrata dodijelila kredite firmama povezanim s “Bobar bankom”, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo optužuje Darka Jeremića da je „vršio legalizaciju pranja novca“, jer je kao član Nadzornog odbora “Bobar banke” i direktor ”Bobar Autosemberija”, bio svjestan da je novac pribavljen suprotno Zakonu o bankama Republike Srpske.

Direktorku Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavicu Injac optužnica tereti da je bila član zločinačkog udruženja i da nije vršila svoje dužnosti. U optužnici se navodi da je Injac još od jula 2009. godine bila svjesna da “Bobar banka” ima veliko izlaganje kreditnom riziku prema grupi povezanih lica jer je imala uvid u zapisnik o kontroli poslovanja “Bobar banke”.

Prema optužnici, Darko Jeremić je organizovao i rukovodio zločinačkom organizacijom te zajedničkim djelovanjem s drugim članovima organizacije – koju su činili Petar Cacanović, Ana Mirosavljević, Dragan Radumilo, Sonja Kurtuma, Saša Tomić, Slavica Injac, Batrić Đurišić, Zdravko Dubov, Igor Prodanović, Snežana Vujnić, Dragica Tomić, Goran Ignjatović, Pajo Panić, Drago Đukanović i Jefa Bošković – prekoračio granice svoga položaja i ovlasti.

Državni sud ranije je donio odluku da se bivšem članu Nadzornog odbora “Bobar banke” Dragi Đukanoviću sudi u Bijeljini i da se njegov postupak odvoji od onoga pred Sudom BiH.

Tužilac je pročitao 46 tačaka optužnice na početku suđenja dok će preostale tačke pročitati na narednom ročištu zakazanom za 10. juli, kada će biti iznešene i uvodne riječi, javlja BIRN BiH.

Izvor: Agencije

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.