Februar 06, 2019

Počinju 25. „Višnjićevi dani”

Počinju 25. „Višnjićevi dani”

 

U godini velikih i značajnih godišnjica, sabirajući važne momente srpske istorije, književnosti i kulture, Gradski odbor SPKD „Prosvjeta” Bijeljina i Gradska uprava, u saradnji sa gradskim ustanovama i organizacijama, organizuju tradicionalnu manifestaciju 25. „Višnjićevi dani” koji će trajati od 5. do 8. novembra ove godine.
– Ovogodišnji „Višnjićevi dani” biće u znaku stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, 200 godina od objavljivanja prvog izdanja Srpskog rječnika Vuka Stefanovića Karadžića i140 godina od rođenja kompozitora Isidora Bajića, autora opere Knez Ivo od Semberije – naveo je predsjednik SPKD „Prosvjeta” prof. dr Mitar Novaković .
U pretprogramu manifestacije 2. i 3. novembra biće održano takmičenje recitatora i besjednika i 9. susreti mladih pjesnika „Na Filipovim stazama”.

Program jubilarnih „Višnjićevih dana“ počeće u ponedeljak, 5. novembra u 16,00 časova polaganjem vijenaca na spomenik Filipu Višnjiću i podizanjem zastave „Višnjićevih dana” na platou ispred Narodne biblioteke „Filip Višnjić” u Bijeljini. Središnja svečanost – svečana akademija biće održana istog dana u 19,00 časova u Centru za kulturu, a ove godine tradicionalnu besjedu o Filipu Višnjiću održaće Dušanka Novaković, član Gradskog odbora SPKD „Prosvjeta” Bijeljina.

Program manifestacije će, između ostalog, obuhvatiti i naučni skup Srpsko društvo i stogodišnjica završetka Velikog rata, rezultati i posljedice, izložbu o knezu Ivi i Isidoru Bajiću u Muzeju Semberije, promocije književnih izdanja, pjesničko veče, koncert klasične muzike, folklorno i guslarsko veče, na kojem će gostovati Anasambl pjesama i igara Černozjomočka iz Rusije, poetsko-istorijske časove u Međašima i Trnovi, posjetu Manastiru Tavna… Završnica programa će obuhvatiti dodjelu nagrada učenicima i monodramu „Vuk Stefanović Karadžić”, po tekstu Milovana Vitezovića i u izvođenju Ljube Božovića.
– Nastojimo da sve manifestacije u našem Gradu osvježimo, prije svega poštujući iskustvo i znanje, ali i ideje mladih i kreativnih kolega – istakao je gradski menadžer Miloš Stevanović, dodajući da je Gradska uprava podržala ovu manifestaciju sa 8.000 KM, dok je pokrovitelj manifestacije i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske koje je za ovu svrhu izdvojilo 5.000 KM.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.