April 05, 2020

PODIJELJENI RESORI U SAVJETU MINISTARA Evo koja ministarstva pripaduju Srpskoj

PODIJELJENI RESORI U SAVJETU MINISTARA Evo koja ministarstva pripaduju Srpskoj

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, rekao je da su na današnjem sastanku predstavnika SNSD-a, SDA i HDZ-a, raspodijelili resore, te da je HDZ dobio ministarstva civilnih poslova, pravde i finansija.

SDA je dobila ministarstvo bezbjednosti, ministarstvo odbrane i ministarstvo vanjskih poslova, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

SNSD-u, tom raspodjelom, pripadaju ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, ministarstvo komunikacija u transporta i ministarstvo za ljudska prava, te mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Čović je rekao kako su Hrvati dobili tri ministra i tri zamjenika što je manje od očekivanog, dok su Bošnjaci dobili tri ministra i četiri zamjenika u Vijeću ministara BiH.

“To nije ono što smo očekivali ali spemni smo na kompromis, Bošnjaci su dobili tri ministarstva i četiri zamjenika. Nadam se da će biti dovoljno mudrosti da ovaj proces završimo, ali su neke kolege učinile da ne pružimo ruku jedni drugima i završimo dogovor. Nadam se da će sve ovo biti riješeno telefonskim putem”, rekao je Čović.

Čović očekuje da u naredna dva-tri dana bude imenovan mandatar kako bi se pripremila sjednica Predstavničkog doma BiH na kojoj bi on bio imenovan.

“Nadam se da je pregovarački proces oko Vijeća ministara BiH definitivno završen. Nadam se da ćemo u narednim danima imati mandatara za sastav Vijeća ministara BiH”, rekao je Čović.

On je rekao da što se njih tiče, za HDZ je završena raspodjela trezora i vjeruje da bi BiH izašla iz ove krize ako bi se imenovalo Vijeće ministara BiH.

U zgradi Predsjedništva BiH danas je održan sastanak delegacija SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH o formiranju vlasti na nivou BiH.. Delegacije su danas predvodili lideri stranaka Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, a domaćin sastanka bio je Dodik.

/nezavisne/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.