Poludivlji bikovi siju strah u selu kod Mrkonjić Grada FOTO / VIDEO

Poludivlji bikovi siju strah u selu kod Mrkonjić Grada FOTO / VIDEO

Selom Gornji Dabraci slobodno šeta najmanje osam bikova koji terorišu mještane i stoku, a nesrećnim ljudima nema ko da pomogne!

Mještani sela kod Mrkonjić Grada godinama strahuju od poludivljih bikova, o kojima niko ne vodi računa, a u stvari su, tvrde, vlasništvo komšinice Mare Bojanić. Raspuštene i gladne životinje, teške i po nekoliko stotina kilograma, uništavaju njihove usjeve, provaljuju u štale i napadaju krave, piše “EuroBlic“.

“Prošle sedmice krava se izbola na žicu bježeći od bika. Žene su nam isprepadane, boje se da same izađu iz kuće”, priča Stevo Vučenović, ističući da bikovi ugrožavaju i tri okolna sela u koja takođe zalaze.

Milenko Savanović ogradio je bašte žicom, ali mu to nije pružilo sigurnost.

“Sve što sam posijao su potrgali i pojeli, bikovi su i ljeti i zimi u potrazi za hranom i vodom, jer su prepušteni sami sebi”, ogorčen je on.

Neki seljani rasprodali su stoku jer ne mogu više da je čuvaju od nasrtaja bikova, a pojedini su se zbog straha i odselili.

Domaćini su očajni i ne znaju kome više da se obrate za pomoć. Sami nemaju pravo da se riješe životinja, a zaštitu, kažu, nisu dobili ni od policije ni od opštine.

“Zabranjeno nam je da se branimo na svojoj imovini, a niko da nas spasi, policija više ne reaguje na naše pozive. Privatne tužbe i novčana kazna nisu rješenje jer ćemo i poslije silnih sudskih troškova opet morati da živimo sa životinjama koje se nekontrolisano kreću i ponašaju”, poručuje Stevo.

U opštini Mrkonjić Grad kažu da bikovi jesu u posjedu Mare Bojanić, ali da oni nemaju rješenje za muke mještana. Upućuju ih na sud.

Starica Mara Bojanić (77), koju u selu krive za sve, živi sama, daleko od svih, u kući zabačenoj u šumi. Teško se stara o sebi, tvrdi da ima samo dva bika, a u nevjerici je šta je doživjela od komšija koji je, kako kaže, “maltretiraju i žele da joj napakoste”.

Izvor: Euroblic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.