POPLAVE 2014:Vratićemo milijardu KM kredita za saniranje šteta od poplava

POPLAVE 2014:Vratićemo milijardu KM kredita za saniranje šteta od poplava

Za saniranje posledica katastrofalnih poplava iz maja 2014. godine kreditno smo zaduženi sa gotovo 1,1 milijardu KM. Reč je o novcu koji je BiH odobren na Donatorskoj konferenciji u Briselu pre tri godine. Uz kredite, dobili smo i bespovratnih oko 280 miliona maraka.

eli su veliku materijalnu štetu, a neki još uvek strahuju kada počne kiša da pada, naročito u Doboju.

Sada svi moramo da vraćamo kredite za saniranje šteta, jer je vlast veoma malo uradila na prevenciji zaštite od poplava.

Činjenica je da se poplave nisu mogle izbeći, ali propusti i nemarnost ljudskog faktora sigurno su prouzorkovali da šteta u Republici Srpskoj bude oko 1,9 milijardi KM .

Upozorenja o nelegalnoj gradnji objekata, izgradnji saobraćajnica bez adekvatne zaštite, nezakonitoj eksploataciji šljunka iz rečnih korita, nekontrolisanoj seči šume… dobila su sada svoje pravo značenje.

Osim toga, nedovoljna ulaganja u sistem odbrane od poplava, koja su trostruko manja od potrebnih, svakako su jedan od uzročnika štete sa kojom će se RS boriti narednu deceniju.

Profesor doktor fizičke geografije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci, Čedomir Crnogorac, ističe da je jedno od bitnijih pitanja kod majskih poplava „doprinos“ ljudskog faktora.

– Taj doprinos mogao je da bude izuzetno afirmativan da se kontinuirano radilo na održavanju, dogradnji i planiranju vodozaštitnih objekata. Pasivni sistemi, poput davno izgrađenih nasipa pokazali su se kao jedna od slabijih karika u sistemu odbrane – kaže Crnogorac.

Stočar Čedomir Borojević iz Šamca, koji je u poplavama ostao bez 300 grla stoke, poljoprivrednih mašina, stočne hrane… kaže da se nije oporavio ni tri godine posle.

– To je ostavilo velike posledice po nas, ali moramo dalje da idemo i radimo. Bila je zaista velika hrabrost samo i razmišljati o tome da krenemo sve ispočetka. U tome smo uspeli zahvaljujući mojoj porodici i radnicima – navodi Borojević.

On kaže da je iz Fonda solidarnosti RS dobio oko osam do deset odsto novca za obnovu, od stranih donacija oko 100.000 KM, te da je imao i pomoć prijatelja. Šteta na njegovom imanju procenjena je na dva miliona evra.

Šteta u privatnom sektoru 70 odsto

Ukupna šteta i gubici izazvani poplavama iz maja 2014. godine iznose 15 odsto društvenog bruto proizvoda, od čega se 70 odsto odnosi na privatni sektor. Negativne efekte nije bilo moguće sanirati bez pomoći međunarodne zajednice. Istovremeno su u RS i FBiH formirani fondovi solidarnosti za pomoć poplavljenima.

Građani su od plata i donacijama izdvajali novac u ove fondove.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.