Februar 06, 2019

Porast vodostaja Save u Semberiji

Porast vodostaja Save u Semberiji

Proteklih dana došlo je do znatnog porasta vodostaja rijeke Save i rijeke Drine na području Semberije.  

Jutros u 06:00 časova vodostaj rijeke Save na hidrološkoj stanici Jamena iznosio je +806 centimetara, što je 164 centimetra ispod kote redovne odbrane od poplava. Za posljednja 24 časa vodostaj je u porastu za 161 centimetar. Vodostaj rijeke Save i narednih dana biće u znatnom porastu.

Vodostaj rijeke Drine jutros u 06:00 časova na vodomjernoj stanici Radalj iznosio je +255 centimetara i za poslednja 24 časa porastao je za 24 centimetra. Protok rijeke Drine na HE Zvornik u 6:00 časova iznosio je 779 metara kubnih u sekundi. Vodostaj rijeke Drine je u blažem porastu.

Vodostaji manjih rijeka Janje, Gnjice i Lukavca su u granicama normale.

Upozorava se stanovništvo u naseljima koja gravitiraju riječnim vodotocima uz rijeku Drinu i rijeku Savu na maksimalnu budnost i pripravnost i da blagovremeno preduzmu preventivne mjere zaštite materijalnih dobara. 

U skladu sa donesenim Operativnim planom zaštite i spasavanja od poplava na području Bijeljine, preduzimaju se utvrđene preventivne mjere i zadaci zaštite i spasavanja od poplava, navedeno je u saopštenju Civilne zaštite. 

(BN) 


About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.